Stranačke aktivnosti     | 20.11.2021. 18:41 |

Saopćenje za javnost Naroda i pravde

FENA Saopćenje

Prvi kongres Naroda i Pravde: Fokus na strateškim dokumentima i politikama

Prvi kongres Naroda i Pravde održan je u subotu 20.11.2021. u Domu mladih u Sarajevu. Za predsjednika Naroda i Pravde izabran je Elmedin Konaković, za zamjenike Kemal Ademović i Denis Zvizdić, a izborom ostatka stranačkog rukovodstva završeni su unutarstranački izbori.

Prvom kongresu Naroda i Pravde prisustvovalo je više od 400 delegata iz svih dijelove Bosne i Hercegovine. Izborom stranačkog rukovodstva kroz demokratski proces koji je trajao više mjeseci a koji je okrunjen kongresom, Narod i Pravde prelazi iz faze funkcioniranja kroz privremene organe i ulazi u fazu demokratski izabranog rukovodstva koje će stranku voditi u naredne četiri godine.

U svečanom dijelu Kongresa prisutnima se obratio premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke Elmedin Forto, gradonačelnica Sarajeva i potredsjednica SDP-a Benjamina Karić, predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, predsjednik Proširene kooordinacije Naroda i Pravde Dejan Kovačević, predsjednik Povjereništva mladih Azhar Sejarić, Mersiha Mehmedagić...

Za predsjednika Naroda i Pravde aklamacijom je izabran Elmedin Konaković, dok su njegovi zamjenici Kemal Ademović i Denis Zvizdić.

Obraćajući se delegatima Konaković je u svom ekspozeu govorio na koji način je Narod i Pravda za manje od četiri godine postala najbrže rastući projekat ne samo u Bosni i Hercegovini već i šire. Osvrćući se na principe kojima se rukovodi Narod i Pravda Konaković je rekao da su kadrovi ove stranke u proteklom periodu pokazali kako je u Bosni i Hercegovini moguće voditi politiku kojoj su interesi građana na prvom mjestu, gdje su greške moguće ali je obavezno i njihovo ispravljanje, gdje je vidljiva nova energija, znanje i istrajnost.

„Narod i Pravda danas ima organizirane lokalne stranačke organizacije u više od 50 općina i gradova u BiH, u oba entiteta i u Brčko distriktu BiH, a u još deset općina i gradova smo u procesu osnovanja organa. Za manje od četiri godine, kroz pobjede na izborima, postali smo lideri procesa i nezaobilazan politički faktor. Danas je Narod i Pravda parlamentarna stranka na svim nivoima, kredibilan i prepoznat politički subjekt“, kazao je Konaković definirajući Narod i Pravdu kao stranku centra koja jasno prepoznaje prave prioritete građana.

Za potpredsjednike Naroda i Pravde izabrani su Nermin Muzur, Danijela Kristić, Aida Terzić, Biljana Lazarević i Nihad Omerović.

U prvom dijelu Kongresa podnesena je i Rezolucija o zaštiti države Bosne i Hercegovine. Kao izraz stava najvišeg stranačkog organa u Rezoluciji se ističe važnost očuvanja državne imovine koja je garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta, opredjeljenje za mir i dobrosusjedske odnose, ali i spremnost da se država brani.

Kongres je razmatrao i niz strateških dokumenata koji su jasno definirati stranačke politike, prioritete i način ostvarivanja istih u narednom periodu. Između ostalog, Kongres je razmatrao i usvojio Dekleraciju Naroda i Pravde, kao zvanični stav stranke po ključnim pitanjima. Deklaracija sadrži 31 poglavlje i uz uvodni dio ovaj dokument stranku definira kao stranku centra, državotvornu, multietničku, bosanskohercegovačke orijentacije. Kongres je razmatrao i dokument Programske orijentacije kao širi dokument koji obuhvata primarne oblasti programskog djelovanja Naroda i Pravde. Dokument sadrži dosta precizne pravce djelovanja, koji su numerisani po oblastima i ukupno ih je 253. Također, kongres je usvojio i Programsku platformu za mlade.

Na Kongresu je izabran i Glavni odbor, kao najviši stranački organ između dva kongresa. S obzirom na to da Glavni odbor broji 99 članova, imena izabranih će biti objavljena naknadno.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

NIP

Vezane vijesti

Narod i Pravda o najavljenom radnom sastanku - Odbacimo sujete, okupljanje je važno

Svečana akademija NiP-a - Dan nezavisnosti jedan od najznačajnijih datuma bh. historije

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'