Svijet     | 18.11.2021. 15:40 |

Saksonija uvodi parcijalni lockdown

FENA Internet

BERLIN, 18. novembra (FENA) – Njemačka savezna država Saksonija koja je najteže pogođena četvrtim valom koronavirusa u zemlji razmatra parcijalni lockdown, javili su lokalni mediji u četvrtak, dok regionalni i savezni čelnici raspravljaju o uvođenju oštrijih mjera širom zemlje.

Saksonija, koja ima najnižu stopu vakcinacije u Njemačkoj i najvišu stopu zaraze, razmatra ponovno uvođenje mjera poput zatvaranja kina, koncertnih sala i sportskih dešavanja za javnost, kao i zatvaranje barova i disko klubova, pišu novine Bild.

Istočna regija, gdje je stopa novozaraženih porasla za 14 puta u proteklom mjesecu, uporište je ekstremno desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja ima u svojim redovima brojne skeptike prema vakcinaciji koji su se pridružili protestima protiv lockdowna.

Anketa zavoda Forsa objavljena u ovom mjesecu ustanovila je da je polovina nevakcinisanih ispitanika glasala za desničarsku populističku AfD na nedavno održanim saveznim izborima.

- Ova koalicija sada je spremna da uvede snažan i jasan sistem zaustavljanja valova epidemije – poručio je čelnik Saksonije Michael Kretschmer nacionalnom parlamentu, prenosi Bild.

Pojedinosti će biti razrađene u ovoj sedmici, dodao je.

Ta objava dolazi u vrijeme dok je susjedna Austrija uvela lockdown za nevakcinisane. Kretschmer je kazao kako ne vjeruje da su mjere protiv nevakcinisanih dovoljne, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu