Bosna i Hercegovina     | 17.11.2021. 15:40 |

Žepče- Turski zamjenik ministra policije i ambasador sa spasiocima u Golubinji

FENA Vehid Begunić

ŽEPČE, 17. novembra (FENA) - Zamjenik turskog ministra unutrašnjih poslova Republike Turske, Ismail Çatakli i amabasador te zemlje u Bosne i Hercegovine Sadik Babur Girgin obišli su danas terene uz rijeku Bosnu, na kojima već 10 dana traje potraga za drugim radnikom turske kompanije "Cengiz Insaat", 47-godišnjim Orhanom Polatoma, koji se 8. novembra utopio u Bosni.

- Dobili smo sve potrebne informacije od naše ambasade. Svjesni smo svih napora koje su uložile nadležne institucije, službe i svi dobrovoljci, a kao rezultat njihovog angažmana uspjeli smo naći jedno tijelo našeg državljanina. Mi smo poslali AFAD (Ured za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama), kako bi bio podrška svim drugima koji rade na ovom poslu, ali najveći dio posla uradile su lokalne vlasti i službe. Naša iskustva iz Turske govore da ovakve potrage mogu potrajati pa će naši prijatelji morati biti strpljivi. Želim zahvaliti svojoj braći iz BiH i AFAD-a, a nadam se da će se i dragi Bog smilovati nestalim osobama. Nadam se da ćemo ubrzo naći i drugo tijelo - kazao je Çatakli.

Mirnesa Softić iz Ministarstva sigurnosti BiH napomenula je kako su učinili sve da što prije daju odobrenje za dolazak spasilačkog tima AFAD-a.

- Oni su s nama i potraga se nastavlja i u narednim danima. Nadam se da ćemo uskoro uspjeti da pronađeno utopljenika - kazala je Softić, koja je istakla kako su angažirali sve resurse te da na terenu svim aktivnostima koordinira Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK.

Spasioci su, naime, 11. novembra, u naselju Golubinja kod Žepča, u rijeci Bosni pronašli tijelo Mustafe Aydina (43 godine). On je, zajedno s Polatom u žepačkom naselju Kahrimani upao u Bosnu sa krana koji je u tom naselju instaliran zbog izgradnje mosta "Bosna 1", na poddionici autoputa koridra Vc kroz BiH Poprikuše - Nemila.

U akciji spašavanja proteklih su dana bili angažirani pripadnici policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, civilne zaštite i gorske službe spašavanja iz više gradova te klubova sportova na vodi, kao i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i Distrikta Brčko, koji posjeduju i sonar za pretraživanje dna rijeke. Od subote, 13. novembra, sa specijalnim vozilima koje su dovezli iz Turske, u potragu su se uključili i članovi Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama iz Turske (AFAD).

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Aličić: Opsežna potraga korita Bosne za drugim utopljenim turskim radnikom

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel