Ekonomija     | 17.11.2021. 13:48 |

Bevanda-Colangeli: Nužno što prije nastaviti započete projekte EBRD-a u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. novembra (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak s visokim izaslanstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predvođenim direktorom za Zapadni Balkan Matteom Colangelijem.

Bevanda, koji je guverner BiH u EBRD-u, zahvalio se na posjeti i interesu za unaprjeđenje suradnje te istaknuo da je EBRD jedan od najvećih institucionalnih investitora u Bosni i Hercegovini.   

Na sastanku je istaknuto da je nužno nastaviti započete procedure za sklapanje novih kreditnih aranžmana, ali i nekoliko ugovora o grantu kojima može biti osigurano oko 90 miliona eura bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije koji su potpora pojedinim projektima.

Sugovornici su se složili da nema zastoja u Ministarstvu financija i trezora BiH, koje je ažurno u onom dijelu posla za koji je nadležno, ali trenutna politička situacija u BiH utječe na zastoj procedura nužnih u procesu sklapanja i ratifikacije međunarodnih ugovora. 

Bevanda je izrazio nadu da će uskoro biti nastavljene započete aktivnosti na mnogobrojnim projektima za koje se suglasnost očekuje od drugih institucija BiH, ali nižim razinama vlasti.

Na sastanaku s izaslanstvom EBRD-a govorilo se i o novoj strategiji za BiH u razdoblju 2022.-2027. godina i prioritetima koje sadrži poput jačanja privatnog sektora, energetske efikasnosti i kapaciteta obnovljivih izvora energije, ali i nastavak infrastrukturnih projekata i otvaranja mogućnosti većeg broja novih radnih mjesta.

Sasatanku je nazočila i direktorica Ureda EBRD-a u BiH Manuela Nessl sa suradnicima, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora  BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izvještaj EBRD-a - Za politike zelene ekonomije potrebna značajnija podrška među stanovništvom

Nikšić i direktorica Ureda EBRD-a u BiH o infrasturkturnim projektima i reformskim procesima

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel