Bosna i Hercegovina     | 16.11.2021. 11:06 |

APKE obuka o zakonima o slobodi pristupu informacijama i zaštiti ličnih podataka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Pravo na pristup informacijama predstavlja vrlo važan institut sa aspekta načela transparentnosti i Ustavom zajamčenog prava na pristup informacijama. To područje uređeno je zakonima o slobodi pristupa informacijama koji uređuju pravo na pristup informacijama i ponovnu upotrebu informacija koje posjeduju tijela javne vlasti, o čemu će među ostalim biti govora na savetovanju koje Agencija za pravni konsalting i edukaciju - APKE organizuje 23. novembra ove godine u Sarajevu.

Obveznici primjene zakona su tijela javne vlasti, koja pravilnom primjenom zakona omogućavaju zainteresiranoj javnosti uvid u svoj način rada i tako im omogućavaju dostupnost informacija koje posjeduju, čime se „ulijeva“ povjerenje građana u sistem javne vlasti.

Savjetovanje ima svrhu educirati sve koji se u svom radu susreću s primjenom zakona, bilo u tijelima javne vlasti ili pak od zainteresiranih podnositelja zahtjeva za ostvarivanje prava na pristup informacijama i ponovnu upotrebu informacija.

Cilj savjetovanje je dakle, tumačenje odredbi zakona o slobodi pristupa informacijama i ostalih srodnih propisa kao što su zakoni o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, a sve putem interakcije s polaznicima.

Savjetovanje je namijenjeno: javnim preduzećima koji rade sa obradama ličnih podataka, inspekcijama, rukovodećim državnim službenicima, državnim službenicima i namještenicima organa uprave Bosne i Hercegovine svih nivoa, članovima uprava društava i javnih ustanova, zaposlenicima u pravnim odjelima, odjelima općih i kadrovskih poslova, odjelima za upravljanje ljudskim resursima/HR menadžerima, članovima vijeća zaposlenika, kao i svima onim koje interesuje navedena tematika.

Cilj savjetovanja je da se učesnicima pojasne osnovna načela koja se ogledaju kroz krajnji cilj propisa (uloga i značaj, principi, suprostavljene norme navedenih propisa, lex specijalis propisi o uvidu u dokumentaciju itd).

Također,  predavači će dati primjere o načinu otklanjanja nastajanja grešaka u tim postupcima uz davanje jasnih uputa učesnicima savjetovanja da svoje postupanje, rokove, utvrđivanje činjenica i tome sl., usklade sa odredbama važećih zakona iz navedenih oblasti uz jasno isticanje granica kršenja normi.

Predavači su: Irma Hadžiavdić, uposlenica u instituciji Ombudsmena za ljudska prava BiH, certificirana trenerica Ureda Vijeća Evrope za pružanje treninga javnim službenicima u oblasti zabrane diskriminacije (ovlaštena trenerica Agencije za državnu službu Federacije BiH u oblasti zaštite ljudskih prava, sa posebnim naglaskom na slobodu pristupa informacijama, zaštitu ličnih podataka i zabranu diskriminacije), te advokat Sanel Nezirić.

Među temama savjetovanja je pravna legislativa o slobodi pristupa informacijama u BiH (međunarodni standardi i domaće zakonodavstvo; veza između Zakona o zaštiti ličnih podataka i Zakona o slobodi pristupa informacijama, nadzor nad provedbom zakona i drugo), te pravna legislativa o zaštiti ličnih podataka u BiH ( pregled obaveza institucija i privrednih subjekata u skladu sa GDPR uredbom; različiti osnovi za zakonitu obradu podataka; obrada i postupanja sa podacima klijenata i dr.).

Savjetovanje će biti održano 23. novembra u hotelu “Hollywood” na Ilidži s početkom u 9.30, najavljeno je iz Agencije za pravni konsalting i edukaciju - APKE.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta