Kultura     | 15.11.2021. 14:32 |

Knjige prof. dr. Hamze Karčića predstavljene na Fakultetu političkih nauka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Knjige prof. dr. Hamze Karčića “Međunarodni odnosi - bosanska perspektiva” i “Međunarodni odnosi: Pogled iz Sarajeva” predstavljene su u Sarajevu na Fakultetu političkih nauka.

Jedan od promotora i recenzenata, prof.dr. Asim Mujkić, rekao je da prvo štivo sadrži 31 komentar, osvrt i reakciju, pisane za prestižne međunarodne medije tokom proteklih pet-šest godina, što je u sadržajnom smislu prilično raznorodan materijal - od historijskih ostvrta do tekućih problema kao što je pandemija.

Kao nosivu konstrukciju cijelog sklopa Mujkić identificira 'bosansku perspektivu', s njenim ravnopravnim učešćem u dijalogu o pojavama što oblikuju današnji svijet. Tu vrstu društvenog angažmana, rijetkog kod autora s naših prostora, prof. dr. Mujkić smatra pohvalnom samu po sebi, rekao je.

Štivo “Međunarodni odnosi: Pogled iz Sarajeva ” predstavila je prof.dr. Nermina Mujagić, također recenzentica, naglašavajući da je to zbornik 68 hronološki poredanih autorovih novinarskih radova, objavljivanih u listu “Oslobođenje” od jula 2009. do oktobra prošle godine.

U tekstovima je riječ i o kongresmenima te službenicima američke administracije, naklonjenima Bosni i Hercegovini, čija imena zaslužuju da ostanu u bosanskoj memoriji i za ubuduće jer su se u najtežim vremenima zalagali za vojni angažman Sjedinjenih Američkih Država u napadnutoj Bosni i Hercegovini, za ukidanje embarga na oružje bosanskim muslimanima ili za nazivanje počinjenog genocida pravim imenom.

Riječju, bili su prijatelji Bosne i Hercegovine, a neki od njih žrtvovali i političku karijeru u vlastitoj zemlji zbog stava o potrebnom američkom angažmanu radi prekida rata u BiH. 

Prof. dr. Hamza Karčić posvetio je godine istraživanju odnosa Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Hercegovini od 90-tih godina proteklog stoljeća dosad, kazao je moderator tokom današnje promocije, dekan Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promocija 'Bustana' i 'Đulistana' u petak navečer u mostarskom Centru za kulturu

Promocija knjige 'Tarih- Knjiga islama' Saliha Sevdija Trbonje u utorak u Centru za kulturu Mostar

Počela akcija 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život', razmjena knjiga i razgovor s književnicima

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel