Kultura     | 15.11.2021. 13:48 |

Četiri člana ANU BiH na popisu svjetskih naučnika s najvećom citiranosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Četiri člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) na popisu su dva posto naučnika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti u toku cjelokupne karijere i u toku 2020. godine, koji je  objavio jedan od najvećih svjetskih izdavača naučne literature ELSEVIER BV. 

Članak, koji je objavio 'Elsevier' potpisuju profesori John P. A. Ioannidis, Kevin W. Boyack i Jeroen Baas s Univerziteta Stanford u Kaliforniji (SAD). Taj popis naučnika baziran je na naučnoj analizi podataka dostupnih u Elsevierovoj citatnoj i bibliografskoj bazi SCOPUS grupe istraživača sa Univerziteta Stanford.

- Na aktuelnom popisu naučnika. koji su među dva posto najboljih na svijetu po utjecaju citiranosti u karijeri su i članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH akademici Kemal Hanjalić (Odjeljenje tehničkih nauka), Dejan Milošević (Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka), Asif Šabanović (Odjeljenje tehničkih nauka) te Enver Zerem (Odjeljenje medicinskih nauka) - navodi ANU BiH. 

Autori studije navode da se često krivo interpretira utjecaj citiranosti svjetskih naučnika te su u cilju dostizanja maksimalne objektivnosti kreirali javno dostupnu bazu podataka s više od 100.000 vodećih naučnika svijeta gdje su, koristeći načela umjetne inteligencije koja se bave oblikovanjem algoritama, sagledali niz parametara važnih za objektivno vrednovanje svakog pojedinačnog naučnika. Isto tako, autori ističu važnost razlikovanja pojmova broja citiranosti te utjecaja citiranosti.

Dostupna baza podataka sadrži standardizirane informacije o citiranosti, h-indeksu, hm-indeksu prilagođenom koautorstvu, citatima članaka na različitim pozicijama autora u analiziranom članku i skupnom pokazatelju utjecaja citiranosti. Naučnici su klasificirani u 22 naučne oblasti i 176 naučnih grana.

- Za sve naučnike koji su objavili najmanje pet radova dati su i procenti, specifični za naučnu oblasti i naučnu granu. Podaci za cijelu karijeru ažurirani su do kraja 2020 godine. Odabir se zasniva na prvih 100.000 prema c-skoru (sa i bez samocitata) ili na procentnom rangu od 2 posto najcitiranijih. Metodologija korištena tokom izrade popisa naučnika s najvećim utjecajem citiranosti objavljena je u naučnom časopisu 'Plos Biology' 2020. godine https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000918 - navodi ANUBiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izabrani članovi Predsjedništva ANU BiH za mandatni period 2024.-2026.

ANU BiH-Promovirana knjiga Arifa Smajkića, 'Stogodišnje iskustvo javnog zdravstva BiH 1923.-2023 '

Promovirana knjiga 'Tranzicijska pravda' Gorana Šimića

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu