Bosna i Hercegovina     | 11.11.2021. 13:58 |

Softić učestvovao na sastanku o budućnosti evropskih integracija zemalja Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Predsjedavajući Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić učestvovao je na online Interparlamentarnom sastanku o budućnosti evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, na kojem je upozorio na činjenicu da su ključne državne institucije u BiH već tri mjeseca u potpunoj blokadi.

Naglasio je kako je politička kriza i stanje zamrznutog konflikta zaustavilo aktivnosti BiH u procesu evropskih integracija.

Po njegovim riječima, u BiH je upaljen crveni alarm, o čemu svjedoče učestale posjete zvaničnika SAD i EU, koji su svjesni činjenice da je situacija u BiH ključna za mir, bezbjednost i stabilnost svih zemalja zapadnog Balkana, pa i cijele EU.

Softić je izrazio nadu da će započeti razgovori dati određene rezultate i da će BiH i cijeli region nastaviti i ubrzati evropski put.

Na sastanku je razmotrena aktuelna politička situacija i stanje procesa evropskih integracija u svim zemljama regiona zapadnog Balkana u svjetlu sadržaja Deklaracije Samita Evropska unija (EU) - zapadni Balkan, koji je, pod predsjedavanjem Slovenije, održan 6. oktobra ove godine na Brdu kod Kranja.

Sastanak je održan u organizaciji predsjedavajućeg Komisije za spoljne i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije Piera Fassina, koji je ocijenio kako su lideri EU u Deklaraciji nedvosmisleno potvrdili podršku evropskoj perspektivi regiona zapadnog Balkana i posvećenost procesu proširenja, koji je, kako je rekao, opisan kao cilj od zajedničkog strateškog interesa.

Uprkos usvojenoj Deklaraciji, proces evropskih integracija država zapadnog Balkana trenutno je u zastoju što nosi ozbiljne geopolitičke rizike i za EU i za zemlje zapadnog Balkana, rekao je Fassino i naglasio potrebu ubrzavanja procesa proširenja.

Stavove Piera Fassina podržao je predsjedavajući Komisije za spoljne poslove Nacionalne skupštine Francuske Jean - Louis Bourlanges, kao i predsjedavajuća Komisije za spoljnu politiku Državnog zbora Slovenije Monika Gregorčić, koja je svoje obraćanje priložila u pisanoj formi.

Osim Italije i BiH, te predstavnika Slovenije, kao aktuelne, i Francuske, kao zemlje koja će od 1. januara naredne godine preuzeti predsjedavanje EU, na Interparlamentarnom sastanku učestvovali su i predstavnici parlamentarnih komisija za spoljne poslove Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Omerović u Bakuu s članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Azerbejdžana za BiH

Radmanović čestitao Vaskrs

Omerović i Ayaz o saradnji PSBiH sa Međunarodnim parlamentarnim kongresom

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel