Stranačke aktivnosti     | 11.11.2021. 11:11 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Miomirka Melank: Država se brani i omogućavanjem nesmetanog funkcionisanja institucija kulture od državnog značaja

Miomirka Melank, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH tražila je da se u budžetu Federacije BiH planira finansiranje sedam ustanova kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

„Svake godine na Dodikove pokušaje separatizma i urušavanja države verbalno skoči na stotine branilaca državnih interesa a među njima nisu rijetki ni predstavnici većine u Federalnom parlamentu kao ni ljudi iz Vlade FBiH. Praktični značaj tih pokušaja odbrane ravan je nuli, pokazuje to i stanje sedam ustanova kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Pošto sumnjam da političari skloni više riječima nego djelima uopšte znaju o kojim institucijama je riječ, nabrojat ću ih: Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.

Ako ne poznaju šta sve čuvaju, nazivi ovih institucija sami po sebi sugeriraju njihov značaj za suverenitet države jer u njima počivaju materijalni dokazi o specifikumu naroda koji ovdje žive i njihovom posve samostalnom odlučivanju o vlastitoj sudbini ili barem njihovoj borbi da steknu to pravo u pojedinim periodima kad ga nisu imali. Praktičan vid borbe protiv rušenja države bilo bi omogućavanje uposlenicima ovih ustanova da bez prepreka obavljaju svoj posao.

U budžetu Federacije BiH za 2022. godinu mora se naći prostor za tu namjenu i to mora biti stalna stavka koju obezbjeđuje Ministarstvo kulture koje će na raspolaganju imati oko 11 miliona KM. Podsjećam da nacionalna kulturna udruženja već imaju stalnu poziciju u federalnom budžetu. Zašto su Preporod, Prosvjeta, Napredak ili La Benevolencija preča od institucija od državnog značaja? U najmanju ruku morali bi biti tretirana jednako. Stoga predlažem da se za 2022. godinu u budžetu Ministarstva kulture i sporta izdvoji najmanje tri miliona KM. Također je važno znati da su Kanton Sarajevo i neki drugi kantoni, kao i općine i gradovi već preuzeli dio odgovornosti za njihovo funkcionisanje i to je motiv više da i Federacija to učini. Stabilan model finansiranja bi mogao da se organizuje u saradnji svih nivoa.“

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu