Bosna i Hercegovina     | 11.11.2021. 13:22 |

Mladi parlamentarci na 'Aktualnom satu': političari moraju poslušati mlade

FENA Tomislav Glamuzina

MOSTAR, 11. studenoga (FENA) - Nacionalni demokratski institut (NDI) i Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru (UNMO) održali su na spomenutom univerzitetu "Aktualni sat" s mladim parlamentarcima i studentima.

Jedan od panelista današnjeg "Aktualnog sata" Marin Mikulić, zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu FBiH, kazao je kako je cilj da mladi zastupnici s razine županijskih skupština i Parlamenta FBiH razgovaraju s mladim ljudima u Federaciji BiH kako bi im približili aktualnu politiku.

- Želimo pokazati da s nama mogu komunicirati svoje probleme. Kada sam bio student pratio sam politiku iz publike, a danas sam dio nje. Upravo je smisao da mladi ljudi, koji će se sutra možda baviti politikom, budu dio tog života i da sudjeluju u poboljšanju političke klime i odnosa u našoj zemlji – kazao je tom prigodom za Fenu Mikulić.

Ovakve javne tribine do sada su održane u Sarajevu, Livnu i Goraždu, a planirana je posjeta i sveučilišnim centrima u BiH, kao i lokalnim zajednicama, kao što su Čapljina, Prozor-Rama i druge.

- Mladi na ovaj način iskazuju svoje probleme, a mi stvaramo dvosmjernu komunikaciju. Želimo biti njihov megafon u parlamentima i zastupati njihove stavove - kazao je Ismet Lulić, zastupnik SDP-a BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije, dodavši kako političari trebaju rješavati probleme mladih, ali prije toga ih moraju poslušati.

Lulić smatra kako mladi, također, moraju preuzeti inicijativu za političko sudjelovanje i aktivirati se kroz politiku ili nevladine organizacije kako bi mijenjali društvo.

Panelistica Suzana Krišto, zastupnica HDZ-a BiH u Skupštini Srednjobosanske županije, naglasila je da su do sada ovakvi događaji organizirani u šest lokalnih zajednica u FBiH te kako na ovakav način žele pokazati da je obrazovanje značajno, kao i svaki kutak u BiH.

- Želimo biti glas mladih osoba. Vjerujem da ćemo kroz ovakve razgovore sa studentima vidjeti koji je njihov fokus zanimanja, ali i koji su njihovi problemi kako bi na temelju toga mogli usmjeriti svoje pravce djelovanja – poručila je Krišto.

Na panelu je sudjelovala i Matea Cakalin, zastupnica HDZ-a BiH u Parlamentu FBiH, a ulogu moderatorice imala je prorektorica za znanost i znanstveno-istraživački rad UNMO Rebeka Kotlo.

Isti događaj bit će održan danas na Sveučilištu u Mostaru gdje će, pored navedenih sudionika, sudjelovati i Lana Prlić, zastupnica SDP-a BiH u Parlamentu FBiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu