Svijet     | 10.11.2021. 20:31 |

Shtayyeh: Samo dvodržavno rješenje može ukinuti apartheid u Izraelu

FENA Internet

RAMALLAH, 10. novembra (FENA) - Palestinski premijer u srijedu je upozorio Izrael da bi njegovo odbijanje da prihvati dvodržavno rješenje stoljeće starog sukoba nastavilo do beskonačnosti sistem “apartheida” i eventualno bi rezultiralo realnošću jedne države s kojom bi Izrael izgubio svoj jevrejski karakter.

Izraelsku vladu koja je položila zakletvu u junu prošle godine sačinjavaju stranke širom političkog spektra, uključujući i pristalice i protivnike palestinske državnosti. Premijer Naftali Bennett protivi se stvaranju palestinske države i odbija da se sastane s palestinskim zvaničnicima.

Na konferenciji za novinare sa stranim dopisnicima, palestinski premijer Mohammad Shtayyeh optužio je Bennetta za “tri ne” - ne sastanku s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, ne mirovnim pregovorima i ne palestinskoj državi.

- Ako imate tri ne, koja su vaša da? - upitao je Shtayyeh.

To izgleda kao aluzija na čuvena “Tri ne” koje je usvojila Arapska liga nakon rata u 1967: Ne miru s Izraelom, ne priznavanju, ne pregovorima.

Otada su Egipat i Jordan sklopili mir s Izraelom a još četiri arapske držve priznale su Izrael u prošloj godini.

Shtayyeh je ponovio dugotrajne palestinske zahtjeve za dogovoreni mirovni sporazum kojim bi se stvorila palestinska država u istočnom Jerusalemu, na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu u 1967. Pozvao je Sjedinjene Države i međunarodnu zajednicu da ožive dugo vremena blokirani mirovni proces, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu