Svijet     | 09.11.2021. 20:26 |

Audrey Azoulay reizabrana za čelnicu UESCO-a

FENA Internet

ARIZ, 9. novembra (FENA) - Generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay izabrana je na drugi četverogodišnji mandat čelnice agencije Ujedinjenih nacija za kulturu u utorak nakon glasanja među 193 članice agencije.

Azoulay je imenovana na tu poziciju u 2017. nakon ogorčene kampanje. Njen mandat je da obnovi ugled agencije nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump iz nje povukao Sjedinjene Države optužujući je za pristrasnost protiv Izraela.

Agencija, osnovana na pepelu Drugog svjetskog rata kako bi štitila zajedničko kulturno naslijeđe čovječanstva, najpoznatija je po određivanju i zaštiti arheoloških i lokacija kulturnog naslijeđa, od otoka Galapagos do grobova Timbuktua.

Većina njenih aktivnosti nije kontroverzna, ali su pitanja kao što su rezolucije o tome kako se vjerskim lokacijama u Jerusalemu trebalo upravljati bila puna političkog naboja i dovela su do napuštanja Sjedinjenih Država i optužbi Washingtona za pristrasnost agencije protiv Izraela.

Washington trenutno čini prve korake ka ponovnom pridruživanju agenciji, saopćili su kongresni i diplomatski izvori za Reuters.

Sjedinjene Države finansirale su petinu budžetskih troškova agencije UN-a sa sjedištem u Parizu, ali je bivši američki predsjednik Barack Obama prekinuo finansiranje u 2011. kada je Palestina postala njena punopravna članica jer je to zabranjeno američkim zakonom.

Američki zakon zabranjuje Washingtonu da finansira agencije UN-a koje prime Palestinu kao punopravnu članicu, iako se može zatražiti odgoda.

Washington je dugovao agenciji 542 miliona dolara kada ju je napustio. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Željana Zovko organizira panel raspravu povodom 20. obljetnice upisa Mostara na UNESCO-vu listu

Upućen poziv institucijama kulture i pojedincima da apliciraju za dodjelu grant sredstava

Državno povjerenstvo za UNESCO BiH ponovno aktivno nakon četiri godine

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu