Bosna i Hercegovina     | 09.11.2021. 15:20 |

Novi Travnik: Mještani traže da se trasa magistralnog plinovoda odmakne od kuća

FENA Duško Pucar

NOVI TRAVNIK, 9. studenoga (FENA) - Mještani novotravničkih mjesnih zajednica Bučići i Rankovići zatražili su da trasa plinovoda bude odmaknuta od kuća i njiva, rečeno je to u utorak na javnoj prezentaciji idejnog rješenja magistralnog plinovoda, dijela koji prolazi kroz općinu Novi Travnik.

- Plinovod ne može prolaziti pored kuća, niti presijecati i dijeliti našu imovinu, s obzirom na to da oko naselja ima dovoljno prostora i dosta mogućnosti da se trasa na tom dijelu izmjeni. Nismo protiv plinovoda, svima nam treba, ali postoji dovoljno alternativnih rješenja da ne mora prolaziti blizu naše imovine -  kazali su mještani Rankovića.

Kad su u pitanju Bučići, situacija je nešto drukčija zbog toga što je do tog novotravničkog naselja već položena cijev za plin, a tamo postoji i mjerno-redukcijska postaja.

-  Mi ne znamo tko je uopće dao suglasnost za premještanje postaje s prvobitne lokacije u Bučiće, gdje je ona sada. Nismo znali niti podatak da je cijev na većini dijela mjesne zajednice već prošla, ljudi će imati dosta problema sa svojim parcelama. Tko je to potpisao?", pitao je Boro Radeljić, predsjednik MZ Bučići.

Mihajlo Krmpotić, v. d. direktora poduzeća "BH plin", kazao je kako će prilikom izrade glavnog projekta uvažiti primjedbe mještana Rankovića i Bučića.

- Mi ćemo uvažiti sugestije stanovnika dvije mjesne zajednice. Prilikom izrade glavnog projekta ćemo imati to u vidu i na tim mjestima ćemo naći povoljniju lokaciju kako ne bismo ugrožavali stanovništvo. Logično je nepovjerenje stanovništva. Živimo u trenutku u kojem živimo, događa se što se događa, razumijem ljude koji su vjerojatno u više navrata izigrani i opravdano imaju sumnju - rekao je Krmpotić, pojasnivši dio koji najviše zanima vlasnike zemlje.

-  Eksproprijacija neće biti potpuna, nego nepotpuna. Ljudima će se plaćati korištenje pojasa oko plinovoda, a oni kasnije mogu nastaviti raditi poljoprivredne radove oko plinovoda – ustvrdio je.

Upitan je li bilo neophodno voditi plinovod preko prvoklasnih oranica, najboljeg poljoprivrednog zemljišta, odgovorio je: "Normalno ovako kad kažete ne može nitko reći da je to u redu. Tu su projektanti, imaju neke svoje stavove, ja moram i njih podržati, ali i ljude koji kažu da nije u redu. Mislim da je trebalo prilikom izrade idejnog projekta nogom proći čitavu trasu, a ne samo projektirati iz ureda, možda bismo izbjegli ovakve stvari".

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Novi Travnik dobio 42.500 eura za uređenje Gradske knjižnice

Novi Travnik: Milas posjetio gradilišta u projektima koje financira Vlada RH (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu