Bosna i Hercegovina     | 09.11.2021. 13:57 |

Čubrilović razgovarao s predstavnicima boračkih udruženja

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 9. novembra (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas s predstavnicima organizacija, saveza i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata o saradnji ovih udruženja s Narodnom skupštinom.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza ratnih vojnih invalida, Saveza logoraša, Organizacije amputiraca „UDAS“, Udruženja veterana i Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, kao i predsjednik skupštinskog Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Marinko Dragišić.

Predstavnici boračkih organizacija od javnog interesa istaknuli su na sastanku da nije potrebno održavanje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj bi se razgovaralo o njihovim pravima, ističući da je riječ o politizaciji problema.

Oni su izrazili zainteresiranost za aktivan rad u skupštinskim odborima, te naglasili problem ostvarivanja dopunskih prava boračkih kategorija i neriješen status boraca i ratnih vojnih invalida Vojske RS koji žive u FBiH, posebno kada je riječ o zdravstvenim uslugama. Predstavnici ovih udruženja založili su se za ubrzanje procesa zapošljavanja djece poginulih boraca, te za povećanje obračuna boračkih naknada.

Čubrilović je izrazio puno razumijevanje za probleme s kojima se ova udruženja suočavaju, ističući spremnost Narodne skupštine za konstantnu komunikaciju i usaglašavanje otvorenih pitanja i brže rješavanje problema koje organizacije, savezi i udruženja od javnog interesa proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog uime svog članstva delegiraju - saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću NSRS. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Cenić: Gotovo svaki zakon u Republici Srpskoj je obesmišljen

Dodik ponovio svoju tvrdnju da nema dokaza da se desio genocid u Srebrenici

Raspravom o Srebrenici počela posebna sjednica NSRS

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel