Bosna i Hercegovina     | 09.11.2021. 09:08 |

Sumero-Veća podrška zajednice osnov za kvalitetniji život osoba s invaliditetom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Savez ‘Sumero’ smatra da su razvoj podrške u zajednici i osnaživanje procesa deintitucionalizacije osnova za bolju kvalitetu života osoba s invaliditetom.

Savez ‘Sumero’ provodi i zagovara proces deinstitucionalizacije, da bi se ostvarila prava i pristup uslugama. Predstavlja tranziciju institucionalne, na socijalnu zaštitu, u zajednici i pomaže ljudima da steknu ili vrate kontrolu nad svojim životima, postanu ''socijalno'' uključeni.

Uz adekvatne sisteme podrške, osobe s invaliditetom i intelektualnim teškoćama mogu, kako se navodi, ravnopravno živjeti i ostvarivati puni potencijal u lokalnoj zajednici.

Model podrške za samostalan život, primijenjen tokom tog projekta, već je prilagođen uslovima u BiH. Dosad je ‘Sumero’ pokrenuo i razvio tu praksu u deset lokalnih zajednica u Federaciji Bosne i Hercegovine. Uključene su i tri lokalne zajednice u Republici Srpskoj, koji planiraju prilagoditi taj model (putem prijenosa znanja i naučenih lekcija) i ponuditi ga građanima.

- Savez ‘Sumero’ godinama intenzivno radi na provođenju i zagovaranju procesa deinstitucionalizacije, posljednje dvije godine provodili su projekt ''Osnaživanje procesa deinstitucionalizacije i razvoj podrške u zajednici'' koji je finansiran putem USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG) – ističe se u saopćenju tog saveza.

Dosad je izvršena deinstitucionalizacija i prevencija institucionalizacije za više od 150 osoba, uglavnom sa intelektualnim teškoćama koje nemaju podršku porodice i bez uključivanja u sistem podrške nemaju mogućnost samostalnog života u zajednici.

Radi se o osobama koji su odrasle u domovima za nezbrinutu djecu, dio ili većinu života proveli su u institucijama zatvorenog tipa, ‘devastiranim’ porodicama i uslovima teškog siromaštva, žrtve trgovine ljudima, raznih oblika zlostavljanja...

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Zahirović: Potrebno je da osobe s invaliditetom budu uključene u procese donošenje odluka

Udruženje koje radi na poboljšanju kvaliteta života osoba s invaliditetom traži pomoć sugrađana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu