Kultura     | 08.11.2021. 19:22 |

Održana revija narodnih nošnji Udruženja 'Sahan'

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 8.novembra (FENA) - Revija narodnih nošnji u sklopu projekta Mladi čuvari kulturnog nasljeđa kojeg je podržala Općina Novo Sarajevo održana je u ponedjeljak u Dječijoj kući u Sarajevu.

Organizator manifestacije Udruženje Sahan je upriličilo prigodan program. Modeli na reviji su bili studenti Univeziteta u Sarajevu i članovi KUD-Kantona Sarajevo.

Nošnje je obezbjedilo partnersko Udruženje Bašlija, a moderator programa je bio Džemal Hurić. Prisutnima se obratio i načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović, kojem su na kraju programa uručeni proizvodi nastali tokom projekta kao i zahvalnica za podršku.

U okviru programa predStavila se i  djevočica Ilhana Pojata sa s performansom Bosna.

 Udruženje za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije ‘’Sahan’’  je nevladina, dobrovoljna i nestranačka organizacija osnovana radi okupljanja građana/građanki Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku, ekonomsku, socijalnu, obrazovnu osnovu i pripadnost, koja će svojim dobrovoljnim radom doprinijeti i pomoći ženama,djeci i mladima u društvenom životu.

Misija  Udruženja je osnaživanje žena, mladih te marginaliziranih i ranjivih grupa kroz edukacije o praksama, izazovima, znanjima, rukotvorinama, poticanje na poduzetništvo.

Jačanje uloge žena i mladih u društvu.

Od osnivanja Udruženja, 2016. godine do danas, obučeno je oko 250 nezaposlenih žena u stanju socijalne potrebe, i organizirali su radionice za djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju, i to u Sarajevu, Zenici, Jablanici, Mostaru, Istočnom Sarajevu, Goraždu, Kaknju i Visokom.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U okviru obilježavanja Svjetskog dana nematerijalne baštine, takmičenje u pletenju priglavaka

U Vogošći izložba Udruženja za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije 'Sahan'

Promo

Završena Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition

Kanski šampion Riccardo Fregoso govornik na 12. Brending konferenciji

Počeo Cross Border Coworking Conference (CBCC) 2024: Digital Nomads Edition