Svijet     | 07.11.2021. 12:19 |

Palestina priprema listu organizacija jevrejskih doseljenika radi procesuiranja

FENA Internet

RAMALLAH, 7. novembra (FENA) - Ministarstvo vanjskih poslova Palestine objavilo je da priprema listu s imenima organizacija jevrejskih doseljenika za procesuiranje zločina počinjenih na palestinskom teritoriju pod okupacijom Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je od ogromnog značaja da se procesuiraju zločini počinjeni na okupiranom palestinskom teritoriju.

"U pripremi je lista imena i elemenata jevrejskih terorističkih organizacija koje izvode napade na palestinske građane. Pravni stručnjaci će utvrditi najprikladnije pravne mehanizme za njihovo procesuiranje", navode iz ministarstva.

Dodaje se da prate jevrejske terorističke elemente, napominjući da očekuju da će to dovesti i do suđenja na Međunarodnom krivičnom sudu izraelskim zvaničnicima umiješanim u zločine počinjene na okupiranom palestinskom teritoriju.

U saopćenju su najoštrije osuđeni kontinuirani i sve češći napadi naoružanih izraelskih doseljenika i njihovih terorističkih organizacija na bespomoćne palestinske građane.

Još se navodi da Vlada Izraela premijera Naftalija Bennetta pruža podršku i zaštitu doseljenicima i njihovim terorističkim organizacijama, u političkom, pravnom, logističkom, obrazovnom i finansijskom smislu.

U okupiranom istočnom Al-Quds (Jerusalemu) postoji 13 ilegalnih jevrejskih naselja te 253 na Zapadnoj obali. Više od 660.000 jevrejskih doseljenika koji žive u tim mjestima dodatno otežavaju život Palestincima koji žive pod okupacijom.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji smatraju se nelegalnima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH odobrilo ulazak i boravak u BiH za tri državljana Palestine

Afrička unija pozvala svjetske sile da hitno nametnu mir i garantuju prava palestinskog naroda

Palestinski premijer podnio ostavku predsjedniku Abbasu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo