Bosna i Hercegovina     | 05.11.2021. 15:04 |

Završena manifestacija 'Mjesec mevluda' Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka

FENA Sanda Hrkić

BANJA LUKA, 5. novembra (FENA) - Mevludom u banjalučkom džematu Vrbanja, za obilježavanje mjeseca rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s., završena je manifestacija 'Mjesec mevluda' Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka. Organizator je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Mevlud u džematu Vrbanja proučio je, sa brojnim džematlijama, Akademski hor Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, a u programu su učestvovali i muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, te direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović, koji je predvodio delegaciju Rijaseta i kazivao vaz na kraju programa. Mevludu su prisustvovali i rukovodioci odjela Uprave, kao i imami i predsjednik MIZ Banjaluka.

Glavni imam Medžlisa Adnan ef. Jusić kaže da su aktivnosti obilježavanja Mjeseca mevluda reducirane, zbog pandemije. Upriličena su, kaže, četiri programa. U posebnom programu, u Ferhadiji, prvi put su učestvovali učenici odnosno Hor Medrese "Reis Ibrahim ef. Maglajlić". To je kaže, uistinu jedinstven osjećaj u Banjaluci, zbog povratka mladih ljudi što znači opstanak i ostanak na tim područjima.

Prethodnih godina održavali su se, u svim džamijama, mevludi za obilježavanje rođenja Božijeg Poslanika, a.s. . Ove godine mevludi su, osim u Vrbanji, proučeni i u džematima Čelinac i Novoselija. 

Vrbanja je najbrojniji džemat na području MIZ Banjaluka. Džamija u kojoj je mevlud proučen obnovljena je i otvorena 2003. godine, kao prva nakon rata u BiH obnovljena džamija u Banjaluci. Imam Mufid ef. Omerčić u tom džematu je u od ponovne izgradnje te džamije.

Po islamskom kalendaru 12. rebiul-evel je dan rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s. Muslimani širom svijeta mjesec rebiul-evel obilježavaju mevludima i drugim prigodnim sadržajima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hafiz Okanović: Ramazan je prilika da upotpunimo vlastite moralne ćudi

Mevludska svečanost u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci

Obilježavanje rođendana Muhammeda a.s. i na području Muftijstva goraždanskog

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel