Bosna i Hercegovina     | 04.11.2021. 15:03 |

U 32 kontrole na području SBŽ-a izrečene kazne u iznosu 93.700 maraka

FENA Saopćenje

NOVI TRAVNIK, 4. studenoga (FENA) - Porezna uprava Federacije BiH - Kantonalni porezni ured Novi Travnik u srijedu, 3. studenoga, obavio je 32 djelomične inspekcijske kontrole na području Srednjobosanske županije (SBŽ), kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine i priređivanja igara na sreću.

Kontrole su obavljene na području općina Travnik, Novi Travnik, Vitez, Bugojno, Gornji Vakuf i Donji Vakuf s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

U tim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su šest neprijavljenih radnika, 24 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnih uređaja i sedam obveznika koji nisu plaćali doprinose. Od ukupno 16 kontroliranih poreznih obveznika priređivača igara na sreću, u 14 slučajeva utvrđeno je neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neplaćanje doprinosa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, izdano je 45 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 93.700 maraka.

Porezna uprava nastavit će aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Osnivanje Turističke zajednice Novi Travnik: Korak naprijed ka razvoju i promociji turizma

PUFBiH - U kontrolama na području TK izrečene novčane kazne u iznosu 36.900 KM

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel