Svijet     | 04.11.2021. 09:22 |

Američka ambasada odobrila odlazak svojih uposlenika iz Etiopije

FENA Internet

NAIROBI, 4. novembra (FENA) - Ambasada SAD-a u Etiopiji odobrila je odlazak svojih uposlenika i članova njihovih porodica, zbog izbijanja oružanog sukoba na sjeveru Etiopije.

Odluka je donesena nakon što su Sjedinjene Države u srijedu izrazile zabrinutost zbog eskalacije nasilja i širenja neprijateljstava, ponavljajući poziv na obustavu vojnih operacija u korist pregovora o prekidu vatre.

- Odjel je odobrio dobrovoljni odlazak službenika američke vlade i članova njihovih porodica zbog oružanih sukoba, građanskih nemira i mogućeg nedostatka opskrbe – navodi se u saopćenju Ambasade, prenosi Reuters.

Dodali su da putovanje u Etiopiju nije sigurno, jer je daljnja eskalacija vrlo vjerovatna.

- Vlada Etiopije je ranije ograničila ili isključila internet i telefonske usluge tokom i nakon građanskih nemira - navodi se.

Etiopija je u utorak proglasila vanredno stanje, a snage iz sjeverne regije Tigray prijete da će krenuti prema glavnom gradu Adis Abebi.

Očekuje se da će američki posebni izaslanik za Afrički rog Jeffrey Feltman stići u Addis Abebu kako bi izvršio pritisak da se zaustave vojne operacije na sjeveru i započnu pregovori o prekidu vatre.

Britanija je u srijedu pozvala svoje građane da preispitaju potrebu za ostankom u Etiopiji i razmisle o odlasku dok su komercijalni letovi u funkciji.

Premijer Abiy Ahmed obećao je pokoriti neprijatelje svoje vlade "s njihovom krvlju" dok pobunjene Tigrayanske snage i njihovi saveznici prijete napredovanjem na Adis Abebu.

Abiy je 2019. dobio Nobelovu nagradu za mir za rješavanje dugogodišnjeg sukoba Etiopije s Eritrejom.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel