Svijet     | 01.11.2021. 20:27 |

Indijski premijer Modi obećao da će Indija postići nultu neto emisiju do 2070.

FENA Internet

GLASGOW, 1. novembra (FENA) - Indija će ispuniti cilj nulte emisije ugljika do 2070. godine, rekao je premijer te zemlje Narendra Modi na globalnom klimatskom samitu COP26 danas.

Ovo je bilo jedno od pet obećanja koje je premijer Modi naveo na samitu svjetskih čelnika na konferenciji UN-a u Glasgowu.

Ostali su uključivali da će Indija povećati svoj nefosilni energetski kapacitet na 500 GW do 2030. godine i da će do istog datuma dobijati polovicu svoje energije iz obnovljivih izvora. Također je obećao da će Indija smanjiti svoje predviđene emisije ugljika za milijardu tona od sada do 2030. godine i smanjiti intenzitet ugljika u svojoj privredi za 45 posto, piše The Guardian.

Modi je također zatražio od razvijenih zemalja da "što prije" stave milijardu dolara na raspolaganje kao klimatsko finansiranje.

- Siguran sam da će odluke donesene u Glasgowu zaštititi budućnost generacija koje dolaze i pružiti im siguran i prosperitetan život – rekao je danas obraćajući se na samitu.

On se također i izvinio što je prekoračio dodijeljeno vrijeme za govor, ali je rekao da vjeruje da je "njegova dužnost podići svoj glas za zemlje u razvoju".

Neto nula, ili postati ugljično neutralan, znači da se ne povećava količina stakleničkih plinova trenutno u atmosferi.

Za razliku od Indije, Kina je najavila planove za neutralnost ugljika do 2060. godine, dok SAD i EU imaju za cilj dostići neto nulu do 2050. godine.

Indija je četvrti najveći emiter ugljičnog dioksida u svijetu nakon Kine, SAD-a i EU.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Počela druga faza glasanja u Indiji

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu