Svijet     | 01.11.2021. 15:34 |

Organizacije za ljudska prava podnijele prijavu protiv bjeloruskih zvaničnika

FENA Internet

BERLIN, 1. novembra (FENA) - Šest visokorangiranih pripadnika bjeloruskih sigurnosnih službi optuženo je za zločine protiv čovječnosti u krivičnoj prijavi koju su u ponedjeljak u Njemačkoj podnijele organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Tužbu su njemačkom glavnom javnom tužiocu podnijeli Svjetska organizacija protiv torture (OMCT) sa sjedištem u Ženevi i Evropski centar za ustavna i ljudska prava (ECCHR) sa sjedištem u Berlinu, javlja Reuters.

U zajedničkoj izjavi, one su poručile da su bjeloruske sigurnosne službe počinile navodne zločine, uključujući masovna zatvaranja, mučenje, nestanke, seksualno nasilje i politički progon, od augusta 2020.

Opozicija navodi da su izbori tog mjeseca, na kojima je predsjednik Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat, bili namješteni.

- Postoje jasni dokazi da je tortura korištena namjerno i da je bila široko rasprostranjena i sistematska, čime je dostigla prag zločina protiv čovječnosti - naveo je generalni sekretar OMCT-a Gerald Staberock u saopćenju.

Grupe aktivista navode da su tužbu podnijele u Njemačkoj zbog njihovog principa univerzalne jurisdikcije, koji dozvoljava svojim sudovima da procesuiraju zločine protiv čovječnosti počinjene bilo gdje.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Njemačkoj počelo suđenje pripadnicima grupe Reichsburger

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel