Bosna i Hercegovina     | 01.11.2021. 14:55 |

Pogoršava se epidemiološka situacija u BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 1. novembra (FENA) - Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde se pogoršava, a prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u prošloj sedmici broj novozaraženih je udvostručen.

Prema riječima direktorice Medino Bičo, od 224 laboratorijska testiranja na Covid-19, bilo je 37 pozitivnih.

- U odnosu na sedmicu ranije, testiran je veći broj osoba a zabilježen je dvostruko veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva. Nažalost, zabilježena su i dva smrtna slučaja od posljedica infekcije čime se broj preminulih popeo na 94, u istoj sedmici oporavljeno je 16 osoba dok su 54 lica stavljena pod zdravstveni nadzor - precizirala je Bičo.

Trenutno je na području BPK Goražde 46 oboljelih, u izolaciji su 124 osobe, dok se dva pacijenta nalaze na liječenju u KCUS-u. Iz Zavoda za javno zdravstvo pozvali su građane da se vakcinišu i da se pridržavaju mjera koje su na snazi.

- Proces imunizacije se nastavlja i do sada je na području BPK Goražde vakcinisano 7.876 osoba ili 45,3 posto od ukupnog broja stanovnika starijih od 18 osoba. Revakcinisano je 6.665 osoba odnosno 38,3 posto.  Raspolažemo sa dovoljnim količinama vakcina, a naredne sedmice po prvi put bit će dopremljene Moderna vakcine te još jednom poziv građanima da se što prije vakcinišu - kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu