Bosna i Hercegovina     | 01.11.2021. 13:41 |

Vijenci i svijeće za poginule branitelje HVO-a Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Za sve poginule, preminule i nestale branitelje Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko" položeni su vijenci i zapaljene svijeće povodom Svih svetih i Dušnog dana, saopćeno je.

- Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, izaslanstvo Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, izaslanstvo Vlade Kantona Sarajevo - Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS i Davor Čičić, ministar financija KS te predstavnici Općine Novo Sarajevo, Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo i Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, danas su na groblju "Sveti Josip" u Sarajevu položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule, preminule i nestale branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko" te civilne žrtve obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992. – 1995.) - navedeno je u saopćenju navedene udruge.

Predsjednik Udruge i prvi ratni predsjednik HVO-a Sarajevo Marinko Pejić je naglasio da je ponosan na sarajevski HVO, a posebno na njegove branitelje koji su dali živote za Bosnu i hercegovinu i imali veoma dobru suradnju s pripadnicima Armije BiH u obrani zajedničke domovine.

- HVO Sarajevo, koji je utemeljen u okviru Hrvatskog gospodarskog društva BiH, na samom početku agresije na BiH stao je na branik Sarajeva i države Bosne i Hercegovine i zajedno s ostalim obrambenim postrojbama činio Oružane snage Republike Bosne i Hercegovine. Smatram da je naša obveza da odamo počast i poštovanje svim poginulim i preminulim braniteljima i HVO Sarajevo i BiH čiji nas izgubljeni životi obvezuju na stalnu izgradnju boljeg i pravednijeg društva - kazao je Pejić.

On dodje da je značaj HVO-a Sarajevo uistinu nemjerljiv jer su borci dali ono najvrednije za obranu plemenitih ideja i slobodu Sarajeva – svoje živote.

- Neka je vječna slava i hvala svim poginulim, preminulim i nestalim braniteljima Sarajeva i države BiH - navedeno je u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvoren Sajam cvijeća na tuzlanskom Trgu slobode

Postavljena spomen-ploča u znak sjećanja na 102 poginula pripadnika HVO-a Sarajevo

Keukenhof, cvjetni vrt Evrope, ponovo otvoren za posjetioce

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel