Bosna i Hercegovina     | 27.10.2021. 15:54 |

Lučić s predstavnicom Vlade Slovačke za romske zajednice Andreom Bučkovom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić razgovarao je danas s Andreom Bučkovom predstavnicom Vlade Slovačke Republike za romske zajednice. Na sastanku su razmjenjena mišljenja i iskustva o načinima unapređenja i poboljšanja položaja romske populacije kako bi se u praksi primijenili najbolji primjeri.

Ministar Lučić naveo je grad Bijeljinu i općinu Kakanj kao pozitivne primjere gdje se problemi Roma uspješno rješavaju. BiH i Slovačka imaju slične probleme i potrebe kada je u pitanju položaj ove ranjive i ugrožene populacije, saglasni su učesnici sastanka.

Andrea Bučkova ovom prilikom pozvala je ministra Lučića da posjeti Slovačku i svoja iskustva prenese resornim ministrima, a i lično se uvjeri kako Slovačka tretira pitanje romske populacije.

Lučić je upoznao uvaženu gošću da je u posljednjih 10 godina iz budžeta Bosne i Hercegovine i drugih nivoa vlasti, uključujući i donatorska sredstva izdvojeno više od 50 miliona KM. Izrađen je i Akcioni plan za društvenu inkluziju Roma i Romkinja za 2021.-2025., koji još nije usvojen, a koji predstavlja konkretan iskorak ka usklađivanju važećih politika za Rome i njihovu društvenu inkluziju. Novina je da je prvi put Akcioni plan obuhvatio i oblast obrazovanja što do sada nije bio slučaj. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine posvećeno je i koristi sve domaće i međunarodne instrumente za unapređenje ljudskih prava svih građana, uključujući i Rome kao jednu od najosjetljivih i najranjivijih kategorija, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH - Usvojena Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici

VMBiH - Suradnja s FRONTEX-om, bolja kontrola nezakonitih migracija

U Bruxellesu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel