Stranačke aktivnosti     | 27.10.2021. 11:30 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

INICIJATIVA ZASTUPNIKA NB-a

Zakonski regulisati status zaslužnih sportista u FBiH

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH Amer Obradović pokrenuo je danas inicijativu prema Federalnom ministarstvu kulture i sporta i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike za izradu nacrta Zakona o nagrađivanju zaslužnih sportista u FBiH. Naime, poznato je da osvajači medalja sa Olimpijskih igara, svjetskih i evropskih prvenstava koji su nastanjeni u entitetu Federacija BiH nemaju status kakav zaslužuju. Na nivou države postoji Zakon o sportu u Bosni i Hercegovini  i Pravilnik o kategorizaciji sportista na nivou Bosne i Hercegovine, međutim nagrađivanje je svedeno na jednokratnu grant podršku koja nije adekvatna i nije budžetski riješena. Posebno kada se uzme u obzir da sportisti koji su nastanjeni u entitetu Republika Srpska preko Vlade tog entiteta imaju sportsku penziju koja im se isplaćuje od 2011. godine (približno 2.000 KM mjesečno za osvajače zlatnih medalja), jasna je diskriminacija u odnosu na zaslužne sportiste iz Federacije BiH, te je potreban zakonski okvir kako bi sportisti iz ovog entiteta imali ravnopravan i adekvatan status.

''Pošto ne postoji politička volja da država Bosna i Hercegovina na adekvatan način uredi ovu oblast, te imajući u vidu da postoje i odvojeni, entitetski penzioni fondovi (pa se tako penzije i pripadnicima npr. Oružanih snaga BiH i svim drugim službenicima i funkcionerima koji su radili u institucijama države Bosne i Hercegovine isplaćuju penzije iz entitetskih fondova), smatram da Federalno ministarstvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike trebaju pristupiti izradi zakonskog akta koji bi tretirao ovu oblast te da osvajači istih medalja imaju isti tretman, a to bi motivisalo i mlade sportaše za što bolje rezultate. Naši sportisti su osvajali i osvajat će medalje za državu Bosnu i Hercegovinu i nije dovoljno čestitati Amelu Tuki, našim reprezentativcima u sjedećoj odbojci ili odavati poštovanje Raziji Mujanović, nego Federacija mora razumijeti trenutnu poziciju i te ljude adekvatno nagraditi'', kazao je zastupnik Amer Obradović. 

 

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu