Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje


Izjava za javnost


- Selektivni pristup zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske pojedinih stranaka govori o njihovom karakteru. Mi nismo prisustvovali sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer se nisu stekli uslovi za to, odnosno poštujemo zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o neučestvovanju u odlučivanju u zajedničkim institucijama, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović gostujući u emisiji „BHT1 Uživo“.

Borenović je rekao da je mišljenja da vladajuća koalicija SNSD-SDA-HDZ svjesno proizvodi krize i ne želi da pokuša da postigne unutrašnji dogovor, prvenstveno po pitanju nametnutog tzv. Inckovog zakona.

- NJihova namjera već godinama unazad je da na talasima sukoba i stvaranja strahova što duže opstane na vlasti. Oni su se dogovorili oko svih privilegija koju uživaju, a u isto vrijeme niko ne daje odgovor ko je odgovoran što se ljudi truju industrijskim kiseonikom, za krađe na nabavkama maski, respiratora koji su plaćeni po 10 puta višoj cijeni od tržišne, ko je odgovoran za stanje kada je u pitanju odlazak stanovništva, za socijalno-ekonomske probleme, zašto aktuelna vlast nije uradila ništa po pitanju EU integracija... Oni osim većine u Parlamentu BiH, stopostotno kontrolišu Predsjedništvo BiH, imaju vlast i u Republici Srpskoj i u FBiH, što znači sve mehanizme u svojim rukama da rješavaju goruća pitanja, rekao je Borenović.

Borenović ističe da je nametanje zakona od strane Valentina Incka poklon vlasti koja svojim djelovanjem sve sluđuje i mrcvari, a kazna za razumne politike u BiH.

- Interes im je da u krizi uđemo u izbornu godinu, kako ne bi došlo do izmjena Izbornog zakona, do reformi pravosuđa, novog Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa i kako ne bi ispunili četrnaest kriterijuma iz Mišljenja Evropske komisije, nepohodnih za nastavak evropskog puta. Naš cilj je razgovor, dogovor i razumna rješenja, kako bi se bavili suštinskim, životnim pitanjima i obnovom Republike Srpske, rekao je Borenović.

S poštovanjem,

Banja Luka, 26.10.2021.
Informativna služba PDP-a

PDP
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.