Stranačke aktivnosti

Saopćenje Narodnog evropskog saveza BiH

Saopćenje

Sarajevo, 25.10.2021.g.

Predsjedništvo NES-a: Pozivamo Tužilaštvo BiH da pokrene postupke protiv Dodika i svih
odgovornih za protivustavno djelovanje

Predsjedništvo Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) na današnjoj sjednici
razmatralo je aktuelnu političku situaciju, te donijelo nekoliko zaključaka kada su u pitanju izazovi s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, posebno posljednjih nekoliko mjeseci.

Predsjedništvo NES-a pozvalo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene postupke protiv Milorada Dodika i svih odgovornih za protivustavno djelovanje prilikom usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji je usvojila Narodna Skupština Republike Srpske.

Podsjećamo da je Ustav kičma i temelj svake demokratske pravne države te se zbog toga svi oni koji krše Ustav ove zemlje moraju najoštrije procesuirati i kazniti.

Pozivamo međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika da hitno zaustavi Dodikovo secesionističko djelovanje. Posebno visokog predstavnika, koji je odgovoran za zaštitu Dejtonskog ustava te će upravo visoki predstavnik biti najodgovorniji za eventualne posljedice pogubne politike Milorada Dodika.

Pozdravljamo spremnost Sjedinjenih Američkih Država da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjedništvo NES-a apelira i na ambasadore država svjedoka Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini da hitno reagiraju kako situacija ne bi eskalirala, te da na vrijeme onemoguće Miloradu Dodiku da nastavi blokirati državu i prebacivati državne nadležnosti na manji bh. entitet Republiku Srpsku.

Pozivamo visokog predstavnika da van snage stavi Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji je usvojila Narodna Skupština Republike Srpske. Ovo je isključiva nadležnost države i o njoj se može razgovarati samo u institucijama BiH.

Sama odluka o donošenju ovakvog Zakona ima za cilj prikrivanje prave situacije koja je prouzrokovana aferom „Kisik“, odnosno trovanje građana Republike Srpske industrijskim kisikom, te izbjegavanja krivične odgovornosti njenih glavnih aktera.


PRESS SLUŽBA NES-a

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.