Regija     | 24.10.2021. 10:58 |

Dodik spreman da žrtvuje sebe za RS; Vučić kaže neće bit blokade na Drini

FENA Agencije

BEOGRAD, 24. listopada (FENA) - Srbija će se apsolutno suprotstaviti sankcijama protiv bilo koga u Republici Srpskoj (RS), izjavio je u subotu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Dodik je ranije najavio niz koraka koji bi praktički vodili prema odcjepljenju srpskog entiteta od BiH i izazvao prijetnje SAD-a da će mu uvesti sankcije. 

Govoreći na zajedničkoj konfrenciji za novinare s Dodikom, Vučić je rekao da "postoji volja za razgovor", a sakcije bi stvorile loše ozračje.  

"Molimo ih sve da razgovaramo, da rješavamo probleme dijalogom...a sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i domino efekta koji ništa dobro nikome neće donijeti", izjavio je Vučić.

Istaknuo je da se Srbija neće priključiti mogućim sankcijama protiv vlasti u RS-u. "Neće biti blokade na Drini dok sam na ovom mjestu kao predsjednik i imam ovakav utjecaj na politički život", rekao je Vučić.

Požalivši se da se RS "razvlašćuje upornom silom međunarodnog faktora", Dodik je rekao da ne želi rat i sukob, nego se ustavno boriti za svoja prava.

"Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali sam spreman da žrtvujem sebe za RS", naglasio je Dodik.

Čelnik bosanskih Srba je ranije najavio da će najkasnije početkom studenog parlamentu RS-a uputiti prijedloge zakona kojima se taj entitet povlači iz ranijih dogovora o uspostavi oružanih snaga BiH, iz državnih sigurnosnih agencija te pravosudnih tijela i jedinstvenog prikupljanja carina na razini države.  

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar je upozorio Dodika da bi svaki njegov korak koji bi vodio podrivanju teritorijalnog integrireta i suvereniteta BiH mogao izazvati ozbiljne sankcije, jer SAD neće biti samo promatrač zbivanja u toj zemlji. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da se Dodikove poruke s "neodobravanjem i oprezom" prate u Europskoj uniji, prenosi Hina.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo