Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 13:59 |

CBBiH: Otvoreni za razgovor s Općinom ali samo na temelju sigurnih odluka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) otvorena je za razgovore, ali na temelju sigurnih i institucionalnih odluka, saopćila je ta banka nakon što su njeni i predstavnici Općine Centar u Sarajevu razgovarali o mogućnostima zamjene građevinskih parcela s ciljem izgradnje poslovnog objekta Glavne jedinice te banke u Sarajevu.

Iako CBBiH već trpi štetu zbog neopravdanog odugovlačenja postupka i šutnje administracije, i pored činjenice da je zakoniti vlasnik građevinske parcele u Kranjčevićevoj ulici, iskazala je dobru volju da razgovara o ovoj temi i sasluša obrazloženje ponuda Općine Centar.

Sastanku su prisustvovali i premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto, predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo, predsjednik Kluba stranke Narod i pravda u Općinskom vijeću Jasmin Ademović, kao i predstavnici općinske administracije. 

Prethodno je Općina Centar, na zahtjev CBBiH, dopisom od 15.10.2021. godine dostavila informaciju o potencijalnim lokacijama (građevinskim parcelama) koje planira ponuditi Centralnoj banci za izgradnju poslovnog objekta Glavne jedinice.

To su lokacije u neposrednoj blizini šoping centra SCC, neposredno uz Unitic nebodere (parking prostor), lokacija u naselju Ciglane - Merhemića trg (parking prostor), kao i ranije ponuđena lokacija u Velešićima.

- Ističemo da se ovdje radi samo o preliminarnim razgovorima i da nikakva odluka o pitanju zamjene još nije donesena s obzirom na to da o tome odlučuju nadležna tijela CBBiH. Još uvijek nema nikakvih garancija Općine da će osigurati ispunjenje uvjeta koji su u nastavku navedeni - citat je iz saopćenja Centralne banke BiH. 

Prilikom razmatranja mogućih lokacija, CBBiH će uzeti u obzir potencijalne troškove i mogućnost implementacije postojećeg projekta na novoj lokaciji s obzirom na to da su za CBBiH potpuno neprihvatljivi izmjena projekta, provođenje novog konkursa za odabir idejnog rješenja, kao i bilo kakvi dodatni finansijski troškovi.

Na današnjem sastanku, CBBiH je zahtijevala da Općina u što skorijem roku, a ne dužem od 60 dana, osigura "pisanu saglasnost svih nadležnih institucija, potencijalnih interesnih skupina i stručne javnosti da je potencijalna parcela prihvatljiva za izgradnju poslovnog objekta CBBiH (asocijacija arhitekata, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, lokalna zajednica, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Općinsko vijeće Općine Centar, eventualno Grad Sarajevo i ostali subjekti)" te "garanciju općinske administracije i Općine Centar da svu prostorno-plansku dokumentaciju mogu prilagoditi i obezbijediti u roku od 60 dana s obzirom na štetu zbog gubitka vremena koju CBBiH već trpi".

Na ovakav način, CBBiH zahtijeva od Općine Centar postupanje koje će pružiti sigurno uvjeravanje da se usljed potencijalne zamjene lokacija neće suočiti s novim „problemima“, zahtjevima drugih interesnih skupina, negativnim mišljenjima stručne javnosti i dugim rokovima potrebnim za realizaciju posla.

CBBiH je spremna da razmotri samo one ponude koje se ne temelje na hipotetičkim rješenjima nego na pravno utemeljenim odlukama donesenim od nadležnih institucija i tijela, prvenstveno Općinskog vijeća.

U međuvremenu, CBBiH će i dalje koristiti sve raspoložive pravne mehanizme za zaštitu svojih interesa i zakonito stečenog prava vlasništva nad parcelom koja je kupljena isključivo u svrhu izgradnje poslovnog objekta, što je i ugovorom jasno definisano, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

CBBiH - Povlačenje novčanica iz opticaja

Centralna banka BiH se pridružuje RAMP-u Svjetske banke s ciljem unapređenja upravljanja rezervama

Viceguverner Vidaković na DDays konferenciji o izazovima digitalizacije bankarskog sektora

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta