Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 11:01 |

Obilježavanje 77. godišnjice oslobađanja Stoca od fašizma u 2. svjetskom ratu

FENA Saopćenje

STOLAC, 19. listopada (FENA) - Stolačko Udruženje antifašista i boraca NOR-a uz pomoć brojnih prijatelja iz Bosne i Hercegovine, 22. i 23. listopada priprema bogat program obilježavanja 77. godišnjice oslobođenja Stoca od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Program počinje u petak, 22. listopada, u selu Orašlje u 17 sati podizanjem zastave na novopostavljeni jarbol kod spomenika stradanja nevino ubijenih civila ovog sela 1943. i 1993. godine, najavili su organizatori.

Nakon toga u Šarića kući s početkom u 19.30 sati Mostarski teatar mladih izvesti će predstavu "San o slobodi". Radi se o predstavi nastaloj na osnovu pisama antifašista iz logora smrti u Drugom svjetskom ratu.

Program se nastavlja u subotu, 23. listopada, okupljanjem antifašista iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Također je planiran marš antifašista do spomen-obilježja gdje će izaslanstva brojnih udruženja položiti cvijeće i odati počast poginulim antifašistima Stoca u Drugom svjetskom ratu.

Pored toga, na putu prema pećini Badanj, nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine, Gudački kvartet SA Sinfonietta izvesti će koncert, a obilježavanje obljetnice se nastavlja otvaranjem izložbe "AOH1L9IMB4" autora Nermine Trbonja i Ivana Hrkaša.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U selu Trusina kod Konjica obilježena 31. godišnjica zločina nad Hrvatima

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Građani Stoca organizovali protestnu šetnju zbog napada na mladiće

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu