Bosna i Hercegovina     | 18.10.2021. 15:10 |

Podrška obitelji bitna za uključenje u zajednicu osoba s cerebralnom paralizom

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH obilježava deset, za njih dosta uspješnih godina rada. U tom periodu suočavali su se i sa brojnim, ponajviše socijalnim i ekonomskim problemima.

Sekretar Saveza Amela Hošić ističe u izjavi za novinare i to da podršku zajednice imaju ali je to uglavnom moralna podrška.

- Financije, u najvećem broju slučajeva, izostaju. Savez radi veliki broj projekata putem kojih finansira svoje aktivnosti, svih ovih godina - kazala je.

Napominje da osobe s cerebralnom paralizom imaju različite stupnjeve invaliditeta, a od toga i ovisi njihova uključenost u zajednicu.

- Te osobe uključene su u zajednicu koliko im to zdravstveno stanje omogućava odnosno koliko je njihova obitelj finansijski, i na bilo koji drugi način, spremna da ih uključi u društvene tokove - navodi.

Savez čini pet udruženja - iz Kantona Sarajevo, BPK Goražda, Zenićko-dobojskog, Tuzlanskog kantona i HNK (Konjic).

- Najbolje stanje je u sarajevskom kantonu. Nažalost, najteže stanje je u Sapni, maloj zajednici gdje imamo veliki broj članova koji se suočavaju s mnogim problemima poput prostora za udruženje, onemogućavanje realizacije njihovih projekata - naglasila je.

Članovi su različite životne dobi, a od radno sposobnih osoba s cerebralnom paralizom malo ih je zaposleno. Obično su to, kaže Hošić, privremeni poslovi, finansirani putem projekata.

- Postoji određen broj njih, koji su zasnovali radni odnos po ugovoru o radu. Ja ih lično poznajem desetak – kazala je.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH vodi brigu o oko 700 obitelji osoba s cerebralnom paralizom ali misle da je tih osoba mnogo više jer, kako je kazala, ima mnogo osoba koji iz raznih razloga ne mogu postati njihovi članovi.

- Tako gdje ne postoji udruženje, osobe s cerebralnom paralizom obično su članovi drugih udruženja s višestrukim smetnjama – kazala je.

Upitana za stigmatizaciju prema tim osobama, Hošić kaže da se te osobe svakodnevno suočavaju s mnogim od problema od socijalne isključenosti do problema pristupa zdravstvu, obrazovanju, školovanju....

Kako je kazala, trenutno realiziraju dva projekta, a pandemija virusa korona utjecala je i na njihov rad.

- Međutim, imamo u planu realizirati projekte kao što smo to radili i dosad. Ne želimo da nas ova situacija spriječi da realiziramo sve ono što smo planirali za period koji slijedi - kazala je Hošić.

Na prigodnoj svečanosti, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH obilježio je i Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH (17. oktobar) i Međunarodni dan svjesnosti o cerebralnoj paralizi (6. oktobar).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana