Bosna i Hercegovina     | 15.10.2021. 12:20 |

Članovi Predsjedništva BiH primili austrijskog ministra Linharta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su saveznog ministra za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaela Linharta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Na početku susreta, članovi Predsjedništva izrazili su dobrodošlicu novoimenovanom ministru vanjskih poslova Republike Austrije i čestitali na izboru na novu funkciju.  

Ministar je u pozdravnom obraćanju kazao da je odabrao zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu za prvu bilateralnu posjetu izvan Austrije, što potvrđuje da je Bosna i Hercegovina visoki prioritet vanjske politike Republike Austrije. Potvrdio je snažnu podršku Republike Austrije procesu evropskih integracija regije zapadnog Balkana, time i Bosne i Hercegovine.

Sigurnost i stabilnost cijele regije je ono čemu se daje akcenat ovom posjetom, a jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine su neizostavni za stabilnost regije, kazao je ministar i izrazio uvjerenje da je evropska perspektiva budućnost Bosne i Hercegovine i povezujući faktor za sve procese u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je rečeno da Bosna i Hercegovina i Republika Austrija njeguju tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose bez otvorenih pitanja te da ima osnova za daljnji uspješan razvoj sveukupne bilateralne saradnje.

Pozdravljen je intenzitet kontakata na na visokom i najvišem nivou, što svakako doprinosi daljem razvoju ukupnih bilateralnih odnosa te je izražena nada da će biti nastavljen.

Nakon ove dvodnevne posjete ministra vanjskih poslova Austrije, za ponedjeljak je predviđena posjeta predsjednika Parlamenta, a u decembru posjeta predsjednika Austrije Bosni i Hercegovini, što ide u prilog zainteresovanosti i podrške Republike Austrije za Bosnu i Hercegovinu i njen napredak.

Također, izražena je podrška angažmanu i radu austrijskog i ujedno najvećeg kontingenta u međunarodnim mirovnim snagama EUFOR Althea, koju i predvodi godinama.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu