Regija     | 14.10.2021. 20:19 |

Crna Gora članica Savjeta UN-a za ljudska prava

FENA Agencije

PODGORICA, 14. oktobra (FENA) - Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Crna Gora bit će članica Savjeta UN-a za ljudska prava u okviru istočno-evropske grupe država u periodu od 2022. do 2024. godine, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izuzetan uspjeh crnogorske diplomatije rezultat je, kako ističu, demokratskih vrijednosti koje Crna Gora baštini, te opredjeljenja da temeljne tekovine poput ljudskih prava i sloboda štiti i kontinuirano unapređuje na nacionalnom i međunarodnom nivou, prenosi RTCG.

"Tokom predstavljanja crnogorske kandidature za članstvo u ovom tijelu, predstavljena je jasna orjentacija naše države da sve njene politike i strategije budu usmjerene ka reformskim procesima, te nadgradnji demokratskih kapaciteta i osiguravanju prosperiteta, blagostanja i bolje budućnosti svih građana", poručuju iz MVP.

Članstvo u ovom tijelu svjetske organizacije, kako kažu, dodatna je obaveza da poštovanje i zaštita ljudskih prava ostanu imperativ na unutrašnjem planu, predstavljajući istovremeno i obavezu da Crna Gora i dalje bude pouzdan partner međunarodne zajednice pružajući podršku u naporima da spriječi kršenje prava i suzbijanje sloboda širom svijeta.

"O takvom opredjeljenju Crne Gore svjedoči činjenica da je naša država aktivna u gotovo svim multilateralnim forumima koji promovišu ljudska prava", zaključuju iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Đukanović: Crna Gora će opravdati zadobijeno povjerenje članstva UN

"Uvjeren sam da će Crna Gora i njene diplomate i ovoga puta opravdati zadobijeno povjerenje članstva UN i otići korak više u zastupanju i odbrani fundamentalnih principa međunarodnog prava ljudskih prava", napisao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na Tviteru, prenosi RTCG.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu