Bosna i Hercegovina     | 14.10.2021. 10:15 |

U FBiH širenje mreža za sakupljanje električnog i elektronskog otpada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Ovogodišnja svjetska planina otpadne električne i elektronske opreme procjenjuje se na ukupno 57,4 miliona tona, što je više od težine Kineskog zida, najtežeg vještačkog objekta na Zemlji - navode iz društva ZEOS eko-sistem povodom Međunarodnog dana e-otpada.

Statistike pokazuju da će do 2030. godine količina e-otpada godišnje biti 74 miliona tona, što znači godišnji rast 3-4 posto. Navedeno je posljedica sve već broja korištenja elektronske opreme, kraćeg životnog vijeka i ograničenih mogućnosti servisiranja-popravke pokvarene opreme.

U Evropi, 11 od 72 elektronska uređaja u prosječnom domaćinstvu se više ne koriste ili su pokvareni. Javnost procjenjuje da se 40-50 posto e-otpada reciklira, dok zapravo, manje od polovine toga, samo 17,4 posto je pravilno tretirano i reciklirano 2019. godine.

Mnogi faktori obeshrabruju recikliranje, uključujući sigurnost podataka, vrijednost proizvoda, teško dostupna mjesta za predaju i neizvjesnost u pogledu odgovarajućeg recikliranja, između ostalih - navodi se u saopćenju.

Svaka tona recikliranog otpada električne i elektronske opreme sprječava oko dvije tone emisije CO2. Ako svi pravilno postupamo s našim e-otpadom, doprinosimo smanjenju u štetnih emisija CO2 - poručuju iz ZEOS eko-sistema.

U Bosni i Hercegovini putem ovlaštenog operatera za zbrinjavanje e-otpada, društva ZEOS eko-sistem, bit će organizirane različite aktivnosti u svrhu informiranja šire javnosti.

Građanima su na raspolaganju ulični e-kontejneri, zeleni namještaj u trgovačkim centrima i reciklažna dvorišta, čije lokacije mogu pronaći na web stranici društva ZEOS eko-sistem, dok kompanije mogu koristiti besplatnu uslugu preuzimanja e-otpada.

Također ideju Međunarodnog dana e-otpada u Gračanici će implementirati JP Komus d.o.o., a u Cazinu JKP Čistoća d.o.o. – navode iz društva ZEOS eko-sistem.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saradnja Addiko Bank Sarajevo i ZEOS Eko – sistema u upravljanju elektronskim otpadom

Udruženje filmskih radnika proslavlja Međunarodni dan kratkog filma 21. decembra

Koronavirus se reflektirao na sve sfere ljudskih prava

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine