Svijet     | 12.10.2021. 16:04 |

Turska predlaže formiranje radne grupe za Afganistan u okviru G-20

FENA Internet

ANKARA, 12. oktobra (FENA) - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predložio je u utorak formiranje radne grupe za Afganistan pod okriljem grupe G-20, ističući da je Turska spremna predvoditi radnu grupu.

- Uspostavljanje sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu što je prije moguće od kritične je važnosti, ne samo na regionalnom već i na međunarodnom nivou - kazao je Erdogan u obraćanju putem videokonferencije na vanrednom sastanku G-20 o situaciji u Afganistanu, javlja Anadolija.

Dodao je da G-20 vidi kao glavnu platformu za saradnju pred izazovima s kojima se svijet trenutno suočava.

G-20 je neformalni forum koji okuplja ministre finansija i guvernere Centralnih banaka 20 ekonomija: 19 (od 25) najrazvijenijih nacionalnih ekonomija i Evropsku uniju kao posebnu cjelinu.

Naglasio je da cijela međunarodna zajednica mora pružiti pomoć i podršku građanima Afganistana.

- Međunarodna zajednica nema taj luksuz da okrene leđa afganistanskom narodu i tu zemlju prepusti njenoj sudbini - rekao je Erdogan te dodao: "Neizbježno će i zemlje Evrope osjetiti pritisak migracija iz Afganistana na južne i istočne granice Turske".

Kako je rekao, dešavanja u Afganistanu izazivaju ekonomske i financijske posljedice, ali i političke i humanitarne.

Naglasio je također i značaj uspostavljanja inkluzivne vlade u toj zemlji.

- Uz strateško strpljenje i postepeni pristup, moramo usmjeriti talibane prema uspostavi inkluzivne vlade, držeći otvorenima puteve dijaloga - rekao je Erdogan.

Naglasio je da bez obzira na politički proces i dalje postoji potreba za iskazivanjem snažne solidarnosti s afganistanskim narodom zbog pogoršanja humanitarne krize u zemlji.

Erdogan je kazao da će Turska nastaviti ispunjavati svoju "bratsku dužnost" prema afganistanskom narodu u ovim teškim trenucima za građane te zemlje.

Podsjetio je da se afganistanski narod, osim političke neizvjesnosti, više od 40 godina bori s razornim posljedicama nestabilnosti, sukoba i terorizma.

Talibani su 15. augusta zauzeli Kabul, glavni grad Afganistana, prisilivši predsjednika i druge visoke zvaničnike da napuste zemlju. Kasnije su formirali privremenu vladu na čelu s Hasanom Akhundom, podsjeća Anadolija. 

Svjetske sile pozvale su talibane da formiraju inkluzivnu vladu koja predstavlja etničku raznolikost zemlje.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska vojska ubila 32 člana PKK

Bosanskohercegovački ministri za obrazovanje u radnoj posjeti u Turskoj

Novozelandski ministar vanjskih poslova Peters: Želimo mir u Gazi

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije