Kultura

Predstavljena knjiga 'Aleksa Šantić - Stripovijetke'

Saopćenje

MOSTAR, 9. listopada (FENA) - U Vladičanskom dvoru predstavljena je knjiga "Stripovijetke - Aleksa Šantić" i otvorena istoimena izložba u okviru 102. Šantićevih večeri poezije.

Predsjednica SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović podsjetila je da je suradnja s Narodnom univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske započela prošle godine na 101. Šantićevim večerima poezije, a da su današnja promocija knjige i izložba nastavak te suradnje.

- Ovaj projekt je uspješno realizirala naša prijateljska kuća Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske. Na ovaj način "Prosvjeta" nastoji kroz izdavačku djelatnost nanovo aktualizirati Šantića i približiti ga novim generacijama, pa i djeci. Šantić u stripu je nešto sasvim novo i jako zanimljivo - rekla je Bjelica Šagovnović.

Podsjetila je da su na ovogodišnjim 102. Šantićevim večerima poezije predstavljena i Sabrana djela Alekse Šantića tako da se može reći da "Prosvjeta" uspješno radi na izdavačkoj djelatnosti i na tome da Šantića i njegova djela ponovo čitamo i prisjećamo se njegovih poruka, priopćeno je iz mostarske "Prosvjete".

Direktorica Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić podsjetila je da je prije godinu dana na 101. Šantićevim večerima predstavljena "Stripovijetka Petra Kočića" i tada je dogovoreno da se i Šantićeve pripovijetke pretoče u strip.

Odabrano je pet Šantićevih pripovijedaka "Ljubav sirotice", "Oče blagoslovi", "Amazonka", "Kradljivci" i "Osveta", a njih su ilustrirali i adaptirali Predrag Ikonić i Milan Mladić.

- Književna kritika nije se dovoljno bavila pripovijetkama Alekse Šantića, ali one imaju posebnu toplinu i svaka pripovijetka ima univerzalnu poruku koju nije umanjilo ni sto godina od kada su napisane. Poželjeli smo, također, da Šantića predstavimo u novom svjetlu, Šantić i deveta umjetnost, Šantić i strip kako bismo na taj način privukli i mlađe generacije da čitaju Šantića i da i one koji vole strip privolimo da pročitaju Šantića - rekla je Petrović Zečić.

Napomenula je da s "Prosvjetom" imaju projekte i za narednu godinu za koje se nada da će biti uspješno realizirani.

- Prije nepunih mjesec dana objavili smo i Izabrana djela jednog znamenitog Mostarca Svetozara Ćorovića koje ćemo vjerojatno predstaviti u Mostaru. Ove godine smo se fokusirali na Hercegovce i Mostarce - rekla je Petrović Zečić.

Povjesničar Zoran Pejašinović govorio je o Šantiću, njegovoj povijesnoj ulozi, životu i povijesnom kontekstu, ali i povezanosti Šantića i Petra Kočića.

(FENA) R. G.
Vezane vijesti