Bosna i Hercegovina     | 07.10.2021. 14:33 |

Vlada BPK pozvala sindikat radnika uposlenih u zdravstvu na nastavak pregovora

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 7. oktobra (FENA) - Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj redovnoj sjednici razmatrala je Informaciju Zavoda zdravstvenog osiguranja tog kantona o visini sredstava koja se mogu dodatno izdvojiti u Finansijskom planu Zavoda u vezi nastavka pregovora i eventualnog zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenih u oblasti zdravstva na području BPK Goražde te je na osnovu te informacije pozvala Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu BPK-a Goražde za pregovarački sto, odnosno vođenje pregovora u vezi konačnog potpisivanja Kolektivnog ugovora.

S tim u vezi, Vlada je zadužila Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde da pripremi prijedlog protokola o vođenju pregovora između pregovaračkih timova Vlade i Nezavisnog strukovnog sindikata, kojim će se definisati uvjeti i način pregovaranja.

Na vanrednoj sjednici održanoj istog dana, Vlada je dala saglasnost na tekst Protokola te ovlastila resornog ministra na njegovo potpisivanje. Rok za pregovore, kako je zaključeno, ne bi trebao da bude duži od 15 dana.

Na 103. redovnoj sjednici, Vlada je upoznata s trenutnom epidemiološkom situacijom i provedenom imunizacijom protiv COVID-19 na području BPK Goražde, kao i zaključcima Kriznog štaba Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice. Prema posljednjem sedmičnom izvještaju Zavoda za javno zdravstvo, bilježi se blagi pad oboljelih od koronavirusa.

Od početka pandemije oporavilo se 2.169 građana, a od posljedica virusa do danas je preminulo 87 osoba s područja BPK Goražde. Sa jednom dozom vakcinisano je 42,2 posto, a sa dvije doze 28,4 posto građana BPK, starijih od 18 godina.

Vlada je upoznata takođe i sa Zaključcima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH – Koordinacionog odbora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Saglasnost Vlade dobio je Program utroška sredstava iz budžeta Ministarstva socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice sa ekonomskog koda-Tekući transferi za zdravstvo (od značaja za Kanton) za 2021. godinu u iznosu od 30.000 KM.

Ministarstvo privrede dobilo je saglasnost na Program utroška sredstava sa ekonomskog koda-Kapitalni transferi drugim nivoima vladi (vodne naknade) – "Plan i Program utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2021. godinu u iznosu od 750.000 KM, kao i na Izmjene i dopune Plana i Programa utroška sredstava Direkcije za ceste BPK Goražde.

Premijerka BPK-a Goražde ovlaštena je da sa Gradom Goražde zaključi Aneks Ugovora o korištenju i namjenskom utrošku odobrenih sredstava za sufinansiranje projekta "Rekonstrukcija potisnog cjevovoda od fabrike vode u Vitkovićima do rezervoara Rasadnik – I faza“, Grad Goražde koji se odnosi na produžetak roka izvođenja radova.

Usvojena je Odluka o davanju na privremeno kroištenje jedne kancelarije u Ministarstvu za unutrašnje poslove za potrebe Federalne uprave policije u sastavu Federalnog ministarstva za unutrašnje poslove-Terenski ured Sarajevo za područje BPK-a Goražde te data saglasnost za izvođenje radova na sanaciji elektro-instalacija u objektu MUP-a BPK-a Goražde.

Nakon utvrđivanja konačnog plana raspodjele sredstava, Vlada je odobrila isplatu 32.000 KM nosiocima projektnih aktivnosti s područja BPK-a Goražde na ime sufinansiranja projektnih aktivnosti u cilju stvaranja uslova za razvoj i afirmaciju kulture i tehničke kulture. Od toga, 25.000 KM dodijeljeno je Centru za kulturu Goražde kao glavnom nosiocu kulturnih dešavanja na području našeg kantona.

Za sufinansiranje projektnih aktivnosti omladinskih udruženja za 2021. godinu iz budžeta Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport bit će izdvojeno 8.000 KM za četiri udruženja mladih koja su aplicirala na javni poziv.

Na današnjoj sjednici, odobrena su i sredstva po Programu kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2021. godinu: 17.500 za sufinansiranje rekonstrukcije štalskih objekata za 13 korisnika, 12.748 KM za plasteničku proizvodnju za 23 registrirana poljoprivredna proizvođača te 840 KM za proizvodnju žitarica i ljekovitog bilja za dva registrirana poljoprivredna proizvođača.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu