Svijet     | 07.10.2021. 08:50 |

Potpredsjednica Filipina objavila kandidaturu za predsjedničke izbore

FENA Internet

MANILA, 7. oktobra (FENA) - Fiilipinska potpredsjednica Leni Robredo saopćila je u četvrtak da će se natjecati za predsjednicu države na izborima u 2022. godini. 

Robredo (56), aktivistica za ljudska prava i udovica bivšeg ministra unutrašnjih poslova, predvodi opoziciju i kritična je prema aktuelnom predsjedniku Rodrigu Duterteu i njegovom ratu protiv trgovine drogom na Filipinima.

- Obećavam da ću uložiti svu svoju snagu ne samo u ove izbore nego i u preostale dane (kao potpredsjednica) da se borim za Filipine - izjavila je Robredo u 15-minutnom govoru koji je bio prenošen uživo na društvenim mrežama, dodajući kako je spremna da se pripremi i na veću borbu.

Potpredsjednici se biraju odvojeno od predsjednika na Filipinima, a Robredo je u sporenju s Duterteom oko niza pitanja.

Duterte se ne može natjecati za predsjednika na izborima u maju zbog limita na presjednički mandat. Kazao je da će se natjecati za potpredsjednika, ali je objavio u subotu da se povlači iz politike.

Očekuje se da Robredo, majka troje djece, popuni svoje dokumente za kandidaturu u četrvrtak. Ona će postati peti kandidat koji se zvanično prijavio za izbornu utrku.

Ukoliko pobijedi, Robredo bi postala treća žena koja predvodi Filipine nakon demokratske ikone Corazon Aquino 1986. i Glorie Macapagal-Arroyo 2001.

U vrijeme Duterteovog predsjedničkog mandata  Robredo je obavljala dužnost ministrice za stambenu politiku, ali je podnijela ostavku nakon što je isključena sa sastanaka vlade.

Nakon što je kritikovala, kako ih je opisala, "besmislena ubistva" u ratu protiv trgovine drogom, Duterte je imenovao Robredo za čelnicu agencije za borbu protiv droga,  ali ju je smijenio nakon 18 dana provedenih na toj poziciji, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Milanović: Na izborima ću sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti

Bivši direktor Frontexa kandidat na listi francuske krajnje desnice na evropskim izborima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu