Bosna i Hercegovina     | 04.10.2021. 14:46 |

Stanovnici zapadnog Balkana zahtjevaju ukidanje viza i potpunu slobodu kretanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Nekoliko stotina građana zapadnog Balkana potpisalo je peticiju kojom od vlasti u region i EU zahtijeva da žurno ukinu postojeće vizne režime i osiguraju slobodu kretanja kako kroz zapadni Balkan, tako i između zapadnog Balkana i EU. Peticija je pokrenuta nekoliko dana pred održavanje Samita EU - zapadni Balkan na Brdu kod Kranja 6. oktobra.

Astrit Istrefi, izvršni direktor Balkan Foruma, regionalne organizacije koja je pokrenuta peticiju govori kako je krajnje vrijeme da EU ispuni svoja obećanja i odobri viznu liberalizaciju za Kosovo najkasnije do kraja ove godine.

- U julu 2018. godine, Europska komisija je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve preduslove za uvođenje vizne liberalizacije. Više od tri godine kasnije, državljani Kosova su jedini u region kojima je za putovanje u EU neophodna viza. Neispunjavanjem obećanja datih Kosovu, Europska unija ne podriva svoj kredibilitet samo u ovoj zemlji, već i u cijelom regionu - naglašava Istrefi.

Predstavnik te organizacije Samir Beharić pojašnjava da trenutne prepreke slobodi kretanja kroz region i Šengen razdvajaju porodice, štete regionalnoj saradnji i otežavaju mobilnost mladih i studenata.

- U našoj peticiji zahtijevamo od donosilaca odluka u Bosnia i Hercegovini, Kosovu i Srbiji da uklone sve postojeće barijere slobodi kretanja između ove tri zemlje. Rigidni vizni režim koji je i dalje na snazi između Bosne i Hercegovine i Kosova nalaže da stanovnici ove dvije zemlje bez vize ne mogu obići porodicu, studirati ili turistički posjetiti drugu zemlju. Predstojeći Samit EU-zapadni Balkan predstavlja sjajnu priliku da lideri zapadnog Balkana potpišu regionalni sporazum o putovanju s ličnom kartom, te tako osiguraju slobodu kretanja unutar regiona - kazao je.

Peticija je nastavak zahtjeva za uspostavljanje slobode kretanja, koji je potpisalo 78 istaknutih individua i organizacija iz regiona i EU, uključujući Gorana Svilanovića, Hannesa Swobodu, Erharda Buseka, Ulrike Lunachek, Floriana Biebera i druge. Potpisi ove peticije će biti proslijeđeni čelnicima Europske komisije, EU vijeća, Europskog parlamenta, kao i liderima zemalja zapadnog Balkana, saopćio je 'The Balkan Forum'.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kosovo: Zabrinutost zbog odlaska radnika nakon liberalizacije viznog režima

Kurti: Srbija poručuje da neće primjeniti Ohridski sporazum

Sindikat obrazovanja KS traži javne konkurse za prijem 250 radnika na neodređeno vrijeme

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu