Bosna i Hercegovina     | 03.10.2021. 13:08 |

U Sarajevu komemoracija za mirovnjaka Gabriela Morena Locatellija

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzzo položio je danas, na mostu Suade i Olge (nekad most Vrbanja) uz spomen ploču, vijenac u znak sjećanja na mirovnjaka Gabriela Morena Locatellija koji je poginuo na današnji dan 1993. godine tokom prosvjeda za prekid borbi u Sarajevu.

Kako ja naglasio ambasador u izjavi novinarima Locatelli je bio mirovnjak, član Udruženja ‘Blaženi graditelji mira’, a na simboličan način želio je tada iskazati molbu da se prestane s neprijateljstvima, ide ka miru.

 - Locatelli je jedan od simbola onoga što znači civilni aktivizam, iskreno borba ka ciljevima mira. Bitno je naglasiti za sve one koji rade na tome da se u Bosni i Hercegovini stvori pomirenje, da se BiH realizira kao država koja će ući u obitelj Evropske unije, da zalaganje kao što je bilo ono Gabriela Morena Locatellija treba slijediti kao primjer u istrajnosti da se dođe do uzvišenog cilja - kazao je.

Istaknuo je spremnost Italije da pomogne Bosni i Hercegovini kako tokom rata, tako i sada te privrženost ljudi u BiH prema Italijanima.

- Gabriel Moreno Locatelli bio je prva, italijanska, žrtva rata u BiH. Prije nekoliko sedmica bio sam na komemoraciji italijanskim avijatičarima, na brdu Zec blizu Fojnice, koji su stradali kad je njihov avion oboren dok su dovozili humaniratnu pomoć 1992. godine. U januaru ćemo upriličiti u Mostaru komemoraciju za italijanske novinare, koji su tamo smrtno stradali prilikom snimanja priloga o tome šta se djeci dešava u ratu - kazao je.

Spomen ploča mirovnjaku Gabrielu Morenu Locatelliju postavljena je u blizini spomen ploče prvim žrtvama rata u Sarajevu, Suadi Dilberović i Olgi Sučić. 

Obilježavanje godišnjice od pogibije Gabriela Morenu Locatellija organizirala je Ambasada Italije u Sarajevu, a tradicionalno su prisustvovali i članovi sarajevskog Udruženja građana italijanskog porijekla.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'