Kultura     | 01.10.2021. 18:46 |

Ana Brnabić otvara ovogodišnje Šantićeve večeri poezije u Mostaru (VIDEO)

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 1. listopada (FENA) - Tradicionalne Šantićeve večeri poezije u Mostaru otvorit će premijerka Srbije Ana Brnabić, a kao i dosadašnjih godina manifestacija će okupiti brojne književnike i umjetnike iz BiH i regije, rečeno je u petak na konferenciji za novinare.

Tijekom trajanja manifestacije, do 16. listopada, održat će se osam programa, kazala je Sanja Bjelica Šagovnović, potpredsjednica mostarskog Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta".

- Manifestacija je kao i svake godine dosad regionalnog karaktera jer imamo književnike i umjetnike iz BiH i zemalja regije - istaknula je.

Riječ je o događaju, navodi, kojim čuvamo sjećanje na lik i djelo našeg velikog pjesnika Alekse Šantića koji je postavio temelje suvremene kulture u gradu Mostaru i koji je opjevao svoj grad na najljepši mogući način.

Otvaranje 102. Šantićevih večeri poezije zakazano je za ponedjeljak, 4. listopada, u 18 sati, a otvorit će ih predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić, istaknula je Bjelica Šagovnović.

Navela je također kako će srbijanska premijerka posjetiti i Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru i Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture.

 Manifestacija je već odavno izašla iz okvira, samo večeri poezije. Znači, imamo i književne večeri, izložbe i druge umjetničke sadržaje, ustvrdila je potpredsjednica mostarskog Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta".

O manifestaciji je govorio i predsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog i umjetničkog društva "Gusle" Radislav Tubić čije je umjetničko društvo zajedno s mostarskom Prosvjetom i organizator Šantićevih večeri poezije u Mostaru.

 - Na vrlo dobrom smo putu da ova manifestacije ne samo opstane, nego postane jedna od značajnijih europskih manifestacija - ocijenio je Tubić.

 Uz veoma bogat i raznolik program, na ovogodišnjim Šantićevim večerima, uz ostalo, bit će priređena i izložba 'grof Sava Vladislavić' koja će biti otvorena u Muzeju manastira Žitomislić.

Izložba će biti održana posredstvom Veleposlanstva Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, a iz predsjedničke biblioteke predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina ustupljena je Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Također će biti predstavljena Sabrana djela Alekse Šantića te Stripovjetke Alekse Šantića, gdje se po prvi put Šantićeve pripovijetke mogu  vidjeti u stripu.  

Manifestacija će se zatvoriti dodjelom nagrade Aleksa Šantić koja se dodjeljuje svake treće godine za najbolju knjigu pjesama.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6545

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1DpchwDdDxhMuOOLv8UjOWY0baMOKjt6_?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel