Ekonomija     | 28.09.2021. 15:13 |

FERK usvojio više pravilnika i rješenja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 28. rujna (FENA) - Na današnjoj redovnoj sjednici Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK je usvojila pravilnike o izmjenama i dopuni Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje referentne cijene električne energije, Pravilnika o izdavanju dozvola i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izdavanju dozvola za rad (licenci) za obavljanje energetskih djelatnosti iz sektora naftne privrede.

Donesena su i četiri rješenja za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije. U postupku izdavanja dozvole rješenja su izdata poduzećima „INTER“ d.o.o. Tešanj i „HE GRABLJE d.o.o. Busovača, a u postupku obnove dozvole rješenje je izdato poduzeću „ČULE PROMET“ d.o.o. Mostar, dok je u postupku izmjene i dopune dozvole za rad izdato rješenju poduzeću MARSSEL d.o.o. Mostar.

Za proizvodnju električne energije u mikro-postrojenju OIE izdane su dozvole za podnosioce „EURO MEAT“ d.o.o. Maglaj za solarnu fotonaponsku elektranu „EM 1“, „NS“ d.o.o. Travnik za solarne fotonaponske elektrane „NS 1“ i „NS 2“ te „mFNE – Modrič“ vl. Franjo Drlja za solarnu fotonaponsku elektranu „Modrič“.

Iz sektora naftne privrede donesena su rješenja u postupku obnove dozvole za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om poduzeću  „PROMING“ d.o.o. Bugojno, u postupku izdavanja dozvole za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a poduzeću „PAŽIN“ d.o.o. Stolac te u postupku izdavanja dozvole za transport naftnih derivata drumskim saobraćajem poduzeću „ZOVKO AUTO“ d.o.o. Žepče dok je za istu djelatnost poduzeću ZIBLIN&Co d.o.o. Ljubuški dobilo rješenje o izmjeni i dopuni postojeće dozvole.

Na današnjoj sjednici donesen je i zaključak po zahtjevu za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnosiocu zahtjeva TOKIĆ BIG d.o.o. iz Usore i zaključak po zahtjevu za prenos dozvole za rad podnosioca „IN SOLAR“ d.o.o. Čapljina.

FERK je danas usvojio i nacrt dozvole za snabdijevanje električnom energijom I reda podnosioca zahtjeva JP Elektroprivreda BIH d.d. Sarajevo te nacrt dozvole za snabdijevanje električnom energijom II reda podnosioca WinterWind d.o.o. Tomislavgrad u postupku obnove postojećih dozvola.

Usvojen je i nacrt dozvole za proizvodnju električne energije podnosioca TC-LINK d.o.o. Čapljina dok je za proizvodnju električne energije u mikro-postrojenju OIE u solarnim fotonaponskim elektranama usvojeno pet nacrta dozvola: Solar d.o.o. Posušje za četiri solarne fotonaponske elektrane i Proizvodnja električne energije „EL-HM“, Vlasnik: Hatkić Mirsad za jednu solarnu fotonaponsku elektranu.

Iz sektora naftne privrede usvojeno je sedam nacrta dozvola za rad (licenci) u postupcima obnove dozvola: za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om podnosioca zahtjeva „VEKTOR INTEGRA“ d.o.o. Sarajevo, za trgovanje LPG-om podnosioca zahtjeva „PROMING“ d.o.o. Bugojno, za transport naftnih derivata drumskim saobraćajem podnosioca zahtjeva „ALMY“ d.o.o. Zenica, „ZLATA-TRANS“ d.o.o. Sarajevo, Semizovac, „PAPIĆ“ d.o.o. Tomislavgrad i Doo „Čavkunović-BP“ Bihać te u postupku izmjene i dopune dozvole za rad (licence) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a podnosioca zahtjeva „HIFA-PETROL“ d.o.o. Sarajevo

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Forto: Imali smo 'malo širu' raspravu u vezi budžeta institucija BiH

Bunoza: Izborni zakon BiH je jedan od prioriteta na evropskom putu kojeg moramo izvršiti

Helez: Nacrti zakona o Sudu BiH i o izmjenama i dopunama Izbornog zakona povučeni s dnevnog reda

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel