Svijet     | 28.09.2021. 13:45 |

Mađarska i Ukrajina opozvale međusobno ambasadore zbog ruskog sporazuma o plinu

FENA Internet

BUDIMPEŠTA/KIJEV, 28. septembra (FENA) - Ukrajina i Mađarska međusobno su opozvale u utorak ambasadore zbog potpisivanja novog dugoročnog sporazuma o dostavi plina Mađarske s Rusijom, koji Kijev smatra prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Mađarska je u ponedjeljak optužila Ukrajinu da se miješa u njene unutrašnje poslove nakon što ju je Kijev kritikovao zbog potpisivanja novog 15-godišnjeg ugovora o opskrbi prirodnim plinom s ruskim Gazpromom.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je u utorak da je ukrajinski ambasador opozvan zbog, kako je rekao, pokušaja Ukrajine da blokira sporazum o isporuci plina.

- Smatramo kršenjem našeg suvereniteta što Ukrajina želi blokirati sigurnu opskrbu Mađarske plinom - rekao je Szijjarto u saopćenju.

Ukrajina, koja će izgubiti novac od plaćanja tranzita, poručila je da je sporazum o nabavci "čisto politička, a ne ekonomski razumna odluka" i da ide na štetu ukrajinsko-mađarskih odnosa.

Također je rečeno da će zatražiti od Evropske komisije da procijeni da li je sporazum u skladu sa evropskim energetskim zakonom, što je potez zbog kojeg je Szijjarto u utorak rekao da je "ogorčen".

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u utorak Reutersu da je opozvalo mađarskog ambasadora u recipročnom potezu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Peskov: Rusija i Evropa morat će da se dogovore kako će živjeti jedna pokraj druge

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu