Svijet     | 27.09.2021. 21:20 |

John Hinckley, atentator na predsjednika Reagana, uskoro na slobodi

FENA Internet

WASHINGTON, 27. septembra (FENA) - Sudac federalnog suda SAD-a odobrio je bezuvjetno puštanje na slobudu sljedeće godine za Johna Hinckleyja mlađeg, koji je ranio predsjednika Ronalda Reagana i još trojicu ispred hotela u Washingtonu, u neuspjelom pokušaju atentata 1981. godine, javlja NPR. 

Hinckley sada ima 66 godina i posljednjih nekoliko godina živi izvan ustanove za mentalno zdravlje, što je rezultat postepenog ublažavanja nadzora. Njegov advokat rekao je da je "Hinckleyjevo puštanje na slobodu u junu iduće godine pravedna odluka i da je također opravdana i zakonom. 

 - Nema nikakvih dokaza da on predstavlja bilo kakvu opasnost po okolinu - rekao je njegov advokat Barry Levine, dodajući da su prognoze za Hinckleya odlične kada je u pitanju njegovo mentalno zdravlje. 

Tužiteljica Kacie Weston rekla je da je Ministarstvo pravde pristalo na nagodbu, ali je htjelo nadzirati Hinckleyja sljedećih devet mjeseci zbog dvije velike promjene u njegovom životu: prvi put će živjeti sam nakon otprilike 40 godina i zato što jedan od primarnih ljekara koji je bio zadužen za njegov slučaj odlazi u penziju i raspušta se terapijska grupa čiji je Hinckley bio član. 

Ministarstvo pravde je najavilo da će podnijeti zahtjev sudu prije juna ako bude imalo novih zabrinutosti u vezi s Hinckleyjem.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vučić: Sigurnosne službe imaju više informacija o planiranom atentatu na mene

Hinckley bi uskoro trebao biti oslobođen, 41 godinu nakon što je pucao na Reagana

Obilježena 19. godišnjica atentata na Zorana Đinđić

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti