Svijet     | 27.09.2021. 21:20 |

John Hinckley, atentator na predsjednika Reagana, uskoro na slobodi

FENA Internet

WASHINGTON, 27. septembra (FENA) - Sudac federalnog suda SAD-a odobrio je bezuvjetno puštanje na slobudu sljedeće godine za Johna Hinckleyja mlađeg, koji je ranio predsjednika Ronalda Reagana i još trojicu ispred hotela u Washingtonu, u neuspjelom pokušaju atentata 1981. godine, javlja NPR. 

Hinckley sada ima 66 godina i posljednjih nekoliko godina živi izvan ustanove za mentalno zdravlje, što je rezultat postepenog ublažavanja nadzora. Njegov advokat rekao je da je "Hinckleyjevo puštanje na slobodu u junu iduće godine pravedna odluka i da je također opravdana i zakonom. 

 - Nema nikakvih dokaza da on predstavlja bilo kakvu opasnost po okolinu - rekao je njegov advokat Barry Levine, dodajući da su prognoze za Hinckleya odlične kada je u pitanju njegovo mentalno zdravlje. 

Tužiteljica Kacie Weston rekla je da je Ministarstvo pravde pristalo na nagodbu, ali je htjelo nadzirati Hinckleyja sljedećih devet mjeseci zbog dvije velike promjene u njegovom životu: prvi put će živjeti sam nakon otprilike 40 godina i zato što jedan od primarnih ljekara koji je bio zadužen za njegov slučaj odlazi u penziju i raspušta se terapijska grupa čiji je Hinckley bio član. 

Ministarstvo pravde je najavilo da će podnijeti zahtjev sudu prije juna ako bude imalo novih zabrinutosti u vezi s Hinckleyjem.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vučić: Sigurnosne službe imaju više informacija o planiranom atentatu na mene

Hinckley bi uskoro trebao biti oslobođen, 41 godinu nakon što je pucao na Reagana

Obilježena 19. godišnjica atentata na Zorana Đinđić

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo