Svijet     | 25.09.2021. 18:46 |

Ministarstvo finansija SAD-a olakšalo dostavu humanitarne pomoći Afganistanu

FENA Internet

ANKARA, 25. septembra (FENA) - Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izdalo je opšte dozvole i smjernice za olakšavanje dostavljanja humanitarne pomoći Afganistanu, navodi se u saopštenju iz Ministarstva finansija SAD-a.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) izdala dvije opšte dozvole "da bi se podržao nastavak protoka humanitarne pomoći narodu Afganistana i druge aktivnosti za podršku osnovnim ljudskim potrebama u Afganistanu", javlja Anadolija.

Cilj ovog poteza je da se osigura da američke sankcije "ne ograničavaju mogućnost da civili u Afganistanu dobiju humanitarnu pomoć" SAD-a i međunarodne zajednice, istovremeno uskraćujući imovinu talibanima i drugim sankcioniranim subjektima i pojedincima.

Direktorica OFAC -a Andrea M. Gacki izjavila je da će nastaviti sarađivati ​​s financijskim institucijama, međunarodnim i nevladinim organizacijama kako bi olakšali protok kritičnih resursa kao što su poljoprivredni proizvodi, lijekovi i druge bitne potrepštine za ljude kojima je potrebna pomoć, uz pridržavanje i provođenje sankcija protiv talibana, Haqqanijeve mreže i drugih subjekata pod sankcijama.

Američka vlada blokirala je rezerve afganistanske Centralne banke, a mnogi donatori i organizacije, uključujući Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond, obustavili su plaćanja od kako su talibani 15. augusta preuzeli vlast.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu