Kultura     | 24.09.2021. 13:21 |

Film 'U borbi pleši' Šemsudina Gegića premijerno prikazan u Milanu

FENA Kanita Aliagić

MILANO, 24. septembra (FENA) - U sali President Palače čuvenog kina Anteo u Milanu jučer je premijerno prikazan film "U borbi pleši/Nel Combattimento balla" bosanskohercegovačkog reditelja Šemsudina Gegića.

Publika je ovacijama ispratila film, a u sali President palače zvanice su bili predstavnici italijanskih vlasti, univerzitetski profesori, učesnici u filmu, kao i generalni konzul BiH u Milanu Dragan Mihaljević.

- Bio je to moj sretan dan u koji su stale godine...Danas sam sretan. Živ sam. Film je živ. Živa je ideja da čak i umjetnost liječi. Rak će kao bolest uskoro umrijeti. Hvala svima koji rade na tome. Smrt je daleko ako ste borac. Pa, zaplešimo svoje živote - izjavio je Šemsudin Gegić nakon premijere.  

Predstavnici medija i filmske kritike su nakon projekcije na okruglom stolu razgovarali o filmu, te su na najbolji način emotivno i stručno iskazali oduševljenje filmom, viđenim i doživljenim.

Gegić, koji već nekoliko godina živi i radi u Italiji gdje boravi i kao onkološki pacijent, kao jedan od načina borbe s bolešću odabrao je umjetnost. Tako je nastavio režirati predstave, snimati filmove, pisati knjige…

Filmom "U borbi pleši" u Italiji je u februaru ove godine počela i kampanja obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka.

"U borbi pleši" je nastao od scena i kadrova koji su snimljeni tokom nastanka Gegićevog dugometražnog dokumentarnog filma "Grudva snijega i Šitake Gljiva"/"Palla di neve shitake fungo", a poruka im je ista - borba protiv raka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel