Svijet     | 24.09.2021. 11:45 |

Sjeverna Koreja voljna nastaviti razgovore s Južnom Korejom

FENA Internet

SEOUL, 24. septembra (FENA) - Utjecajna sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una izjavila je u petak da je njena zemlja voljna nastaviti razgovore s Južnom Korejom ako se za to ispune uslovi, ukazujući na to da želi da Seoul utiče na Washington kako bi im SAD ublažili ekonomske sankcije.

Izjava Kim Yo Jong uslijedila je nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja izvela prve raketne probe u šest mjeseci, za koje su neki stručnjaci rekli da imaju namjeru pokazati da će nastaviti povećavati svoj arsenal naoružanja ako se sankcije pod vodstvom SAD-a nastave dok diplomatski napori miruju.

Ponudila je razgovore spominjući poziv južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina u govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za političku deklaraciju kojom bi se okončao Korejski rat 1950.-53. kao načina za postizanje mira na poluotoku, javlja AP.

Rekla je da je Sjeverna Koreja voljna obnoviti "konstruktivne" pregovore s Južnom Korejom kako bi razgovarali o poboljšanju i "popravci" zategnute veze ako Jug prestane izazivati Sjever neprijateljskom politikom, lažnim tvrdnjama i dvoličnim ponašanjem.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje navodi da će ta zemlja nastaviti napore na obnovi veza sa Sjevernom.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo