Bosna i Hercegovina     | 23.09.2021. 13:57 |

Herceg i korodinatorica UN-a u BiH razgovarali o proširenju saradnje

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. septembra (FENA) - Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg primio je u četvrtak u nastupnu posjetu rezidentnu koordinatoricu Ujedinjenih nacija u BiH dr. sc. Ingrid Macdonald s kojoj je, između ostalog, razgovarao o mogućnostima proširenja već postojeće saradnje.

Razgovarali su i o nizu aktuelnih događanja, s akcentom na provođenje glavnih ciljeva saradnje UN-a s BiH po potpisanom ugovoru o partnerstvu ''teškom'' do 350 miliona USD-a, odnosno mogućnostima programskog proširenja već postojeće saradnje UN-a i UNDP-a sa Vladom HNK.

"Naš interes na putu podrške razvoju BiH, kroz direktnu saradnju sa lokalnim vlastima, okrenut je privredi, energetici, turizmu, zaštiti okoliša, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, protukoruptivnom djelovanju i društvenoj koheziji odnosno razvoju javne uprave i jačanju povezivanja društvene zajednice i svih nivoa vlasti'', kazala je Macdonald.

Podsjetivši na izuzetno uspješne projekte saradnje Vlade HNK sa UNDP-om koji se ponajbolje očituju kroz implementaciju Projekta energetske efikasnosti, odnosno obnove niza javnih objekata po gradovima i općinama HNK, kao i projekta Održivog odgovora u cilju  smanjenja ovisnosti u BiH, premijer Herceg osobit je akcenat stavio i na saradnju na izradi Strategije razvoja HNK za period 2021. – 2027. godina, potom Strategije ruralnoga razvoja HNK koja je u završnoj etapi, kao i Strategije za borbu protiv korupcije.

"Očekujem kako će Skupština HNK, nakon što je to Vlada već učinila, hitno izglasati usvajanje kantonalne strategije razvoja, a koristim priliku izraziti nadu i uvjerenje kako ćemo nastaviti saradnju sa UNDP-om na izradama sektorskih strategija koje su od ključnog značaja za dalji kantonalni razvoj, osobito kada govorimo o turizmu i zaštiti okoliša, odnosno planu gospodarenja otpadom i slično", izjavio je premijer Herceg.

Dotaknuvši se okolnosti života u aktuelnoj pandemiji Covid-19, koordinatorica Macdonald pozvala je javnost na masovniju vakcinaciju, a osobito je pohvalila posvećenost Vlade HNK održavanju rada škola u punom kapacitetu, podsjetivši na činjenicu da UNESCO, zajedno sa UNICEF-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom te s lokalnim vlastima, intenzivno radi na tome da škole ostanu otvorene, ali i sigurne za djecu i nastavnike, sve u cilju izbjegavanja nastanka obrazovne krize.

"Naravno, pozivam na dosljedno poštivanje protuepidemijskih mjera, ali i na maksimalan napor da škole rade u punom kapacitetu i da su djeca u školskim klupama, uz poruku da su škole ono što se prvo otvara i posljednje zatvara. Prepoznali smo i snažno podržavamo opredijeljenost Vlade HNK tom postulatu i tom načinu rada odgojno-obrazovnih ustanova", poručila je Macdonald.

Na kraju, naglašena je obostrana spremnost za daljim širenjem i dodatnim jačanjem međusobnih odnosa i rad na implementaciji projekata od životne važnosti za stanovnike HNK.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine