FENA biznis     | 22.09.2021. 14:29 |

BBI banka na Halal Business Forumu Croatia 2021 u Zagrebu

FENA Saopćenje

 

 

BBI banka na Halal Business Forumu Croatia 2021 u Zagrebu:

Halal certifikat povećava prihode, otvara nove saradnje i tržišta

Pandemija Covid-19 je dodatno povećala potražnju za halal-proizvodima i uslugama u cijelom svijetu, čime se otvaraju brojna tržišta i poslovne mogućnosti. Zašto i kako se razvija halal-tržište, koji su izazovi i perspektive, koja je uloga halala u certificiranju i standardizaciji, koliko i kako doprinosi izvozu i turizmu, te kakva su inozemna halal iskustva, bilo je riječi na prvom Halal Business Forumu Croatia 2021, održanom u utorak, 21. septembra u zagrebačkom hotelu Westin.

Na Forumu su održana 4 panela – diplomatski, na kojem su ambasadori govorili o najboljem pristupu i mogućnostima saradnje na njihovim tržištima, panel o halal tržištu i trendovima, kao i panel o povezivanju halal tržišta na području Jugoistočne Evrope na kojem su učestvovali predstavnici Bosna Bank International i AS Holdinga.

„BBI banka je prepoznala potencijal halal-industrije za razvoj bh. privrede i prije pandemije smo organizovali dva Sarajevo Halal Faira (SHF). BiH ima prirodni potencijal da bude platforma za proizvodnju halal-proizvoda i da postane centar halal industrije u Evropi“,  istakao je na panelu Dino Selimović, direktor Marketinga i komunikacija BBI banke, posebno pohvaliviši Agenciju za certificiranje halal-kvalitete u Tuzli i Centar za certificiranje halal-kvalitete u Zagrebu, čiji se halal-certifikati priznaju širom svijeta i na najzahtjevnijim tržištima.

Zaključni panel bio je posvećen halal-turizmu, na kojem su svoja iskustva podijelili predstavnici Hotel Europe Group iz Sarajeva.

Bosna i Hercegovina trenutno ima najveći broj halal-certifikovanih proizvođača i proizvoda, odnosno pružatelja halal-usluga u regionu i nužno je da u se u privrednu i BH strategiju razvoja turizma - industrije koja je prepoznata i ocijenjena s velikim potencijalnom za razvoj – uvrsti i razvoj halal-turističke ponude, slično kako se susjedna Hrvatska već brendirala kao halal-friendly destinacija i koja posljednjih godina privlači sve veći broj turista koji zahtjevaju halal-proizvode u hotelima i restoranima širom BiH, ali i regiona.

 
Alma Redžepagić 
Stručni saradnik za odnose sa javnošću
Marketing i komunikacije     
 
          
Bosna Bank International d.d.
Trg djece Sarajeva bb 
71000 Sarajevo | Bosnia and Herzegovina
Tel: 033 275 221  
E-mail: alma.redzepagic@bbi.ba 
www.bbi.ba
 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena online registracija za 11. Sarajevo Business Forum

Potpisani prvi ugovori iz subvencionirane linije za privrednike SBK

Iskoristite BBI akcijsku ponudu na depozite do 20.000 KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu